Afbeelding

1 juli: Herdenking Slavernijverleden Keti Koti

Algemeen

WEESP - Vandaag is het Keti Koti, de dag waarop gevierd en herdacht wordt dat op 1 juli 1863 de Slavernij in Suriname, de Nederlands Antillen en Nederland officieel werd afgeschaft. 

Het woord Keti Koti komt uit de Surinaamse taal Sranangtongo en betekent ‘gebroken ketenen’ en verwijst naar de boeien waarmee tot slaaf gemaakten werden vastgeketend. Weesp kent nog geen eigen herdenking, maar Keti koti wordt op vele plaatsen in Nederland gevierd met festivals, exposities, muziek, theater en lekker eten. Op diverse plaatsen wordt de traditionele maaltijd Heri heri uitgedeeld, een eenvoudige maaltijd met vis en groenten die op de plantages werd gegeten.

De aandacht voor Keti Koti neemt sinds enkele jaren toe, met een live-registratie van de herdenkingsactiviteiten in het Oosterpark in Amsterdam op televisie en aandacht van diverse musea en theatergezelschappen. Stemmen gaan op om van 1 juli een nationale feestdag te maken. Diverse bedrijven en organisaties geven hun werknemers al vrij om het slavernijverleden op deze dag te herdenken.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant