De hoge Laurentiustoren met daarachter het kerkgebouw en de (besloten) tuin.
De hoge Laurentiustoren met daarachter het kerkgebouw en de (besloten) tuin.

Aangepast plan: drie stadsboerderijen in tuin Laurentiuskerk

Algemeen

WEESP - Een openbaar stadspark zit er niet in, maar eigenaar Cees van Vliet past zijn plan voor de tuin van de Laurentiuskerk wel aan. Hij wil er drie stadsboerderijen bouwen die passen in de omgeving.

In het oorspronkelijke plan werd uitgegaan van 10 à 12 woningen in de tuin. Het Laurentiusplan is sowieso sterk aangepast ten opzichte van vorig jaar, toen de gemeenteraad kaders vaststelde. Al eerder werd bekend dat Van Vliet het casco van de kerk niet gedeeltelijk, maar helemaal wil behouden.

Bovenaanzicht van het tuinplan met de drie stadsboerderijen (rood). Linksonder (grijs) de kerk. 

In de kerk
In de kerk komen dan nieuwe ruimtes, om herbestemming mogelijk te maken. De ideeën daarvoor maakte Van Vliet in onze krant van 26 april bekend. Het gaat onder meer om een proefbrouwerij van Wispe, een yogacentrum, commerciële ruimtes en een overnachtingsmogelijkheid in de toren. In het plan zijn ook twee appartementen opgenomen.

Deze invulling van de kerk, in combinatie met de drie stadsboerderijen, biedt Van Vliet voldoende mogelijkheden het beeldbepalende kerkgebouw te behouden.

Gemeenteraad
Het nieuwe Laurentiusplan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, die moet instemmen met gedeeltelijke aanpassing van de kaders waarbinnen Van Vliet kan opereren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de maximale bouwoppervlakte.

Ingewilligd
In het begeleidende voorstel aan de gemeenteraad, schrijft het college van B en W onder andere: "De vernieuwde kaders waarbij het behoud van de kerk met daarin opgenomen nieuwe functies het uitgangspunt is, met bebouwing in de tuin van 3 stadsboerderijen, is een wenselijk alternatief op de eerder vastgestelde kaders van juli 2015. De wensen van de Stichting kerk en stadspark Weesp om de kerk te behouden zijn daarmee ingewilligd."

Stadspark
En verder: "Ook had de Stichting als wens de tuin geheel vrij van bebouwing te houden. De afweging is hier echter gemaakt dat het huidige bestemmingsplan ook ruimte in de kerktuin geeft met een bouwvlak waarbinnen 80% bebouwd mag worden met een goot- en nokhoogte gelijk aan de huidige hoogte van de kerk. De invulling op deze wijze wordt niet wenselijk geacht. Er is daarom gekozen voor een sterk gereduceerde bebouwing in de tuin ten opzichte van de vorige kaders, waarbij de typologie 'stadsboerderij' goed past in de omgeving."


Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Stadsloket Weesp vaker open Algemeen 5 aug, 09:43
Afbeelding
Bardolino Ensemble eerste concert Chamber Music Weesp Algemeen 5 aug, 08:56
Logo
Afbeelding
Proeverij de Kroon krijgt nieuwe eigenaar Algemeen 4 aug, 15:34
Afbeelding
Noord-Holland verwijdert protestvlaggen langs provinciale wegen Algemeen 4 aug, 14:00
Logo
Afbeelding
Visboer Dirk van der Plas geliefd onder bewoners Dé haringman uit Muiden stopt na 40 jaar Mensen 4 aug, 12:30
Logo
Afbeelding
Malafide loodgietersbedrijf actief in Weesp Louche loodgieter intimideert minderjarige in Weesp Algemeen 4 aug, 09:40
Logo
Afbeelding
In Weesp groeit de bevolking waarschijnlijk met 24,9 procent Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven Algemeen 3 aug, 14:55
Afbeelding
FC Weesp gaat Noord-Holland in Algemeen 3 aug, 13:21
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief