Afbeelding

Nooit meer een flat op deze locatie. Toch?

Buurt / wijk

WEESP -Een nieuwe flat op de plek van de in 2015 gesloopte Kostverlorenflat? Met de in juli vastgestelde Woonvisie 2016 waarin ruimte is voor een wooncomplex van maximaal zes bouwlagen op deze plek, kunnen de plannen nog alle kanten op. Ymere is de ontwikkelaar. Eind april staan gesprekken gepland.

De ooit zo gewraakte Kostverlorenflat was een doorn in het oog in het hart van Hogewey. De discussie rond de kolossale en verouderde flat met sociale huurwoningen verdeeld over acht woonlagen, gaat terug tot 2006. In 2011 werd door woningcorporatie De Woningbouw besloten dat sloop een betere optie was dan renovatie en in 2013 vonden de 126 huishoudens noodgedwongen een ander onderkomen.

Het duurde toen nog twee jaar voordat de flat in mei 2015 ten onder ging aan de slopershamer. "Hoogbouw op deze locatie? Dat nooit meer!" Zo klonk het uit de monden van betrokken partijen.

Op het zogenaamde sloopfeestje zei wethouder Peter Eijking in zijn speech blij te zijn dat na jaren leegstand de flat eindelijk gesloopt werd, dat er plannen waren voor laagbouw - voortbordurend op de plannen van De Woningbouw - en dat dit de huidige woningcorporatie Ymere en de gemeente een kwaliteitsverbetering voor de wijk leek. Wel hield de wethouder toen al een slag om de arm, omdat het niet zeker was of zo'n plan daadwerkelijk uitgevoerd kon worden.


"Hier nooit meer een flat", zo sprak Kees Kunst in 2015. 

Sociale woningbouw
De wens tot grondgebonden woningen ofwel eengezinswoningen met een voor- en achtertuin op de locatie van de oude Kostverlorenflat sneuvelde in de discussie rond het gewenste aantal nieuw te bouwen sociale huurwoningen in Weesp. In het concept van de Weesper Woonvisie 2016 ging de gemeente aanvankelijk nog voor de bouw van 35 eengezinskoopwoningen op dit terrein, maar sprak tegelijkertijd ook de wens uit tot 400 nieuw te bouwen sociaal betaalbare woningen in Weesp.

Een woordvoerder van Ymere licht toe: "Hier ligt al heel lang een spanningsveld. In de prestatieafspraken met de gemeente en huurdersverenigingen is overeengekomen dat Ymere bij verkoop van sociale huurwoningen deze elders in Weesp weer terugbouwt. Dit kan alleen op de plek van de vroegere Kostverlorenflat. Het gaat nu om de bouw van veertig sociale huurwoningen. Dat past niet meer grondgebonden, dus wordt het sowieso een appartementencomplex." Door dit gegeven heeft de gemeente in haar vastgestelde Woonvisie 2016 de kaders voor bouw op deze locatie verruimd en gaf Ymere de volgende richtlijnen mee: zo mag er maximaal zes verdiepingen hoog worden gebouwd en moet er een substantieel aantal sociale huurwoningen komen, het liefst op ouderen gericht. Ook wil de gemeente in het kader van burgerparticipatie dat Ymere bewoners bij de planvorming betrekt.


De oude, gesloopte, Kostverlorenflat

Gesprekken in april
En dat doet Ymere. Met het uitgangspunt dat er op de locatie van de oude Kostverlorenflat veertig sociale huurwoningen en een aantal koopwoningen moeten komen, gaat de woningcorporatie om tot een definitief plan te komen niet alleen in gesprek met de gemeente, maar ook met de huurdersverenigingen.

Deze gesprekken staan gepland voor eind april. "Hoe de nieuwbouw er precies uit moet komen te zien, weten wij ook nog niet. Wordt het één groot gebouw met zes woonlagen? Of meerdere kleinere gebouwen? Daar zullen we uit moeten komen, waarbij de brainstormsessies leidend zullen zijn", aldus de woordvoerder.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant