Afbeelding
Foto: André Verheul

Belastingsamenwerking gemeenten kan zo niet verder

Politiek

WEESP - De belastingsamenwerking van Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht is niet toekomstbestendig. De samenwerking is te lichtvaardig opgevat en leidt tot een organisatie die op belangrijke onderdelen niet voldoet. De drie gemeenten moeten hun gezamenlijke belastingdienst op orde brengen.

Professor J. Bossert deed onafhankelijk onderzoek naar de belastingsamenwerking en presenteerde zijn bevindingen vorige week. Aanleiding voor het onderzoek waren de problemen die al eerder aan de oppervlakte kwamen, zoals fikse budgetoverschrijdingen en het te laat versturen van belastingaanslagen.

Te weinig aandacht voor belastingdienst
De belastingsamenwerking ontstond in de periode dat Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht samenwerking zochten op meerdere terreinen. Die brede samenwerking werd in de knop gebroken, waarna alleen een gezamenlijke belastingdienst overeind bleef. Volgens Bossert schuilt daar de kern van het probleem. De beleidsmakers hadden te weinig aandacht voor hun nieuwbakken belastingdienst en beschouwden de jonge spruit te vroeg - en achteraf onterecht - als een goed marcherende ambtelijke organisatie.

Al maatregelen genomen
De drie burgemeesters, die het bestuur vormen, onderschrijven de hoofdlijnen van het rapport. De Weesper burgemeester Bas Jan van Bochove heeft er vertrouwen in dat het lukt om de belastingdienst, zoals hij het uitdrukt, op vlieghoogte te krijgen. Een aantal maatregelen is al genomen, zegt hij. 

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant