Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Deze fietsknelpunten moeten worden aangepakt

Buurt / wijk

WEESP - Het aantal echte knelpunten daalt wel, maar Weesp heeft nog heel wat plekken waar het voor fietsers niet helemaal lekker loopt. Dat stelt GroenLinks. Afgelopen maand verzamelde de politieke partij weer 'fietsknelpunten'.

Weespers gaven al met al 96 knelpunten door, verdeeld over heel Weesp. De punten werden woensdag door GroenLinks gepresenteerd aan verkeerswethouder Astrid Heijstee. De voornaamste knelpunten zijn de rotonde aan de Korte Muiderweg, de oversteek van de Stationsweg naar de Herensingel en de vele fietsers rond de Roskambrug en de Amstellandlaan naar het Vechtstede College. 

De rotonde van de Korte Muiderweg vormt een probleem omdat het daar steeds drukker wordt met fietsers. Dat heeft alles te maken vanwege de groei van Weesp aan de kant van Leeuwenveld. Er moeten veel fietsers oversteken, maar ze krijgen niet altijd de voorrang die ze horen te krijgen. "Auto's rijden nog vaak door. Dat kan er ook mee te maken hebben dat ze het niet altijd goed zien", vertelt Van den Briel. "Het zou goed zijn om de attentiewaarde wat te verhogen."

Wethouder Heijstee vertelde dat het punt, en vergelijkbare punten, de aandacht heeft. "We denken onder meer aan lampjes rond zulke punten, zodat automobilisten zien dat ze voorrang moeten verlenen. Dat kan op zo'n oversteekpunt, maar ook rond zebrapaden."

Het kruispunt van de Stationsweg met de Herensingel vormt een probleem omdat daar de verkeersregels niet helemaal duidelijk zijn. Afslaand fietsverkeer vanaf de Stationsweg gaat vaak meteen links af. En dat mag eigenlijk niet. Eigenlijk moet je eerst een stukje verder en pas dan op de oversteekplaats oversteken. "Dat zou beter aangegeven kunnen worden", stelt Van den Briel. "Daarnaast hebben we veel gehoord dat automobilisten niet altijd de voorrangsregels naleven op dat punt. Fietsers krijgen niet altijd voorrang."

Rond de Roskambrug naar de Amstellandlaan en een stukje verder wordt de vele fietsters van het Vechtstede College als een probleem ervaren. Er wordt soms op de weg gereden of op de stoep of verkeerd voorgesorteerd. "Dat komt vooral omdat de vele scholieren natuurlijk de kortste weg naar school kiezen en daarbij soms niet helemaal de verkeersregels naleven", vertelt Van den Briel. "Er zou gedacht kunnen worden aan een route over de Korte Stammerdijk, om maar wat te noemen." 

Wethouder Heijstee stelt dat het probleem de aandacht heeft en dat er samen met de school wordt gekeken naar oplossingen. 

Alle fietsknelpunten van Weesp

Naast de echte fietsknelpunten kreeg GroenLinks ook veel klachten over fietsparkeren. Dat gaat niet overal even goed. Vooral rond het station staan de fietsenrekken vaak vol of worden ze als onhandig ervaren. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant