Het Vechtstede College kampt met ruimtegebrek.
Het Vechtstede College kampt met ruimtegebrek. Foto: Marieke van Veen

Uitbreiding Vechtstede College op zijn vroegst pas in maart 2019 klaar

Algemeen

WEESP  - Het Vechtstede College moet nog ruim een jaar doorbijten. De uitbreidingsplannen hebben fikse vertraging opgelopen. De werkzaamheden hadden al begonnen moeten zijn, maar dat wordt volgens de laatste quickscan pas aankomende zomer. Daarnaast is er bijna 300.000 euro meer nodig.

Bij de gemeente heeft de Gooise Scholen Federatie ten behoeve van de uitbreiding een aanvullend krediet aangevraagd van € 281.683. Hier gaat de raadscommissie Welzijn zich donderdag 1 februari over buigen. Schoolrector Marcel van Dijk is daarbij en gaat inspreken: "Daarom wil ik tegen de pers nog niet zoveel zeggen. De discussie moet eerst op de juiste plek worden gevoerd: in de raadzaal. Pas als we groen licht hebben, treden we met de tekeningen en dergelijke naar buiten."

Het Vechtstede College kampt al langer met huisvestingsproblemen. Relatief kort na de oplevering van de nieuwe verdieping in 2013 werd duidelijk dat het kwestie van tijd was voor de school weer met ruimtegebrek zou kampen. De ambitieuze school heeft een goede naam en bedient ook nabijgelegen gemeenten zonder middelbare school. Hierdoor blijven de inschrijvingen binnenstromen en was er sprake van versnelde groei.

De gemeente, die (financieel) verantwoordelijk is voor de huisvesting van scholen, heeft bij de eerste kredietaanvraag vast laten leggen dat de maximale schoolgrootte 1380 leerlingen is. De komende uitbreiding zou hiermee ook de laatste zijn. Aan dit aantal valt wat het huidige stadsbestuur betreft niet te tornen. Of de politiek wel bereid is om opnieuw de portemonnee te trekken, zal in februari blijken. In 2017 werd een bekostigingsplafond van € 4.566.031 vastgesteld voor de nieuwbouw, de eerste inrichting en tijdelijke noodlokalen. 'ln het geval de werkelijke kosten hoger uitvallen, zijn de meerkosten voor rekening van de GSF', zo staat in de uitvoeringsafspraken. Door de huidige marktsituatie in de bouw met snel oplopende prijzen en toenemende levertijden is het de Gooise Scholen Federatie niet gelukt binnen het gestelde budget te blijven.

Als de raad groen licht geeft voor het aanvullende krediet, dan kan de ontwerpuitwerkings- en vergunningsfase beginnen. Het gaat om een uitbreiding van 2627 m2, die onder meer bestaat uitbreiding van de aula's aan de voorkant en nieuwe lokalen aan de zijkant. Als de bouw over een half jaar start, kan de oplevering in maart 2019 plaatsvinden. Zolang zal de school het moeten uitzingen met een pakket aan maatregelen: noodlokalen op het terrein, gebruik van lokalen op het Casparus College en verschillende grotepauzetijden voor de onder- en bovenbouw.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant