Onthulling van het Van Houtenmonument in 1923
Onthulling van het Van Houtenmonument in 1923 Foto: Museum Weesp

Delen Van Houten-monument duiken op bij Museum Weesp

Cultureel

WEESP - Wie wat bewaart die heeft wat: Museum Weesp laat in een vandaag verschenen persbericht weten dat op de zolder van het Gemeentehuis een geweldige vondst is gedaan. Het gaat om delen van de tegeltableaus die afkomstig zijn van het monument ter ere van het 100-jarig bestaan van de Firma van Houten.

Toen het stationsplein, waar het monument van 1923 tot eind jaren zestig stond, opnieuw werd ingericht werden de tegeltjes waar het moment mee bekleed was verwijderd en opgeslagen. Naar nu blijkt werden ze opgeslagen op de zolder van het gemeentehuis maar dit werd destijds niet geregistreerd, waardoor onbekend was waar de tegels gebleven waren. De verzameling is incompleet en deels beschadigd, maar toch spreekt het museum van een bijzondere erfgoed-vondst.

Op de tegeltjes waren volgens conservator Lisette Zijp van Museum Weesp verschillende verbeeldingen te zien van de geschiedenis van de firma Van Houten. Kunstig weergegeven symbolen van de standplaatsen van het bedrijf tot dan toe, namelijk Amsterdam, Leiden en Weesp, maar ook van andere details uit de chocolademakers-industrie, zoals de ‘geheimbrander’. Wat dat inhield is te zien in museum Weesp, waar het object gratis te bekijken is tijdens de openingstijden van het Museum. Ook is daar een aquarel uit de collectie van het museum te zien met een weergave van het complete monument.

Bij navraag door het museum bleek ook de Historische Kring Weesp nog enkele tegels te bezitten die van het monument afkomstig zijn. Het zou volgens conservator Zijp prachtig zijn om de tableaus weer zo compleet mogelijk te maken. Het museum doet bij deze dan ook een oproep: zijn er nog meer Weespers die stukjes van het monument bezitten? Museum Weesp is erg benieuwd en hoort het graag.

De Historische Kring biedt ook de mogelijkheid de tegels die in hun bezit zijn te bekijken. Dit kan op dinsdag 6 december van 12.00 – 17.00 uur in het Fort van Weesp.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant