Ze wordt nooit van de klas, maar de klas is wel even van haar: Juf zonder klas.
Ze wordt nooit van de klas, maar de klas is wel even van haar: Juf zonder klas. Foto: Pixabay

Boek van Noortje Doc: Juf zonder klas

Onderwijs & Wetenschap

WEESP - Gestimuleerd door haar lezende omgeving aan wie ze haar zo nu en dan haar verhalen vertelde, besloot Noortje Doc uit Weesp haar ervaringen als invaljuf te bundelen. Hiervan is Juf zonder klas het resultaat.

Dagboek van een invaller in het basisonderwijs:
“Door de vluchtigheid van mijn bestaan, zwervend van de ene school naar de andere, van de ene klas naar de andere, bleek het beschrijven van wat ik meemaakte een manier om me tijdelijk te binden. Ik zal de kinderen die ik in mijn verhalen tevoorschijn laat komen nooit meer vergeten, maar voor hen was ik niet meer dan de zoveelste passant.”

Het boek is een serie portretten van schoolkinderen uit de hele gemeente Amsterdam, opgetekend in de periode 2014 tot 2020. Van pestgedrag tot het niet goed beheersen van de Nederlandse taal, Doc geeft een genuanceerd beeld van haar werk als leerkracht. Dit boek is vanaf vrijdag 5 april verkrijgbaar en wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Nooit van de klas

Twee jaar lang fietst de juf zonder klas van de ene school naar de andere. Overal in de gemeente Amsterdam kampt het onderwijs met een tekort aan personeel. Als er een docent ziek is, wordt juf Noor gebeld. Door de vluchtigheid van dit bestaan wordt ze nooit van de klas, maar is de klas wel even van haar.

Op haar tafel ligt een schrift, daarin tekent ze op wat ze met de kinderen meemaakt, en beschrijft ze het lief en leed dat ze met hen deelt. Ze laat de legendarische schoolmeester en schrijver Theo Thijssen (1878-1943) uit Amsterdam over haar schouder meekijken. Citaten uit zijn boeken over onderwijs en schoolkinderen beschrijven situaties van honderd jaar geleden. Er is in tussentijd veel veranderd, maar veel ook niet.

Over de auteur

Noortje Doc werkte van 2002 tot 2010 in het basisonderwijs. Daarvoor studeerde ze Spaans en werkte ze bij het toenmalig Tropenmuseum in Amsterdam (nu Wereldmuseum). Ze schreef lesmateriaal en verhalen bij de tentoonstellingen en begeleidde publiek. Ze ging veel op reis, op zoek naar verhalen. In 2012 richtte Doc ‘Taal op tafel’ op, bood zich aan als NT2-docent en schreef zich in bij een uitzendbureau als invaller voor het basisonderwijs.

Boekgegevens: Juf zonder klas - Dagboek van een invaller in het basisonderwijs (112 pagina’s) van auteur Noortje Doc.
Verschijningsdatum: 05-04-2024. ISBN: 9789464895322. Prijs: 18,99 euro inclusief verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België. Uitvoering: Paperback

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant