Dossier: Gemeentefusie

Drie regiogemeenten? Zo denkt iedereen daar over

  Politiek

REGIO - De provincie Noord-Holland wil graag binnen zes maanden weten welke drie gemeenten er uiteindelijk overblijven in de regio Gooi & Vechtstreek. Dat wordt een flinke puzzel. Want elke gemeente denkt er anders over. Hier de meningen per gemeente. 

Hilversum
Als grootste gemeente in de regio heeft Hilversum een duidelijke mening: geen drie gemeenten, maar gewoon in één keer fuseren naar een grote Gooistad. Dat scheelt een tussenstap en veel onrust. Opvallend is dat Hilversum gisteren een samenwerking met Gooise Meren en Wijdemeren bekend maakte die vergaand moet zijn en waar elke gemeente mag aanhaken, maar meedoen is niet vrijblijvend.

Gooise Meren
Muiden, Naarden en Bussum fuseerden pas 13 maanden geleden tot Gooise Meren. De gemeente heeft daarom aangegeven voorlopig geen nieuwe fusie te willen. Samenwerken is oké. Dat doet Gooise Meren nu al met Weesp en snel met Hilversum. Toch is ook voor Gooise Meren de herindelingskermis opnieuw gestart door de provincie.

Blaricum, Eemnes en Laren
Echt veel zin tot fuseren hebben Blaricum, Eemnes en Laren ook niet. De 'BEL' combinatie is een fusie tussen de ambtelijke apparaten en zij vinden dat er niets hoeft te veranderen.

Huizen
Huizen ziet een fusie ook niet zitten. De gemeente heeft nog helemaal geen voorkeur uitgesproken voor een partner om mee samen te gaan. Sterker nog, burgemeester Fons Hertog gaf onlangs nog aan te verwachten dat Huizen zelfstandig zou blijven. 

Wijdemeren
Een tegenzin tot fusie is er ook in Wijdemeren. Ook daar heeft de gemeenteraad onlangs gezegd dat een fusie wat hun betreft niet aan de orde is. Gisteren maakt Wijdemeren wel bekend mogelijk aan te schuiven bij de nieuwe samenwerking tussen Hilversum en Gooise Meren.

Weesp
Weesp wil samenwerken/fuseren met Gooise Meren of Amsterdam. Dat zijn de twee smaken die op dit moment worden onderzocht door de gemeenteraad. Weesp wil vooral zelf de regie houden in de toekomst en hoopt dat de provincie Noord-Holland dat respecteert.


reageer als eerste
Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail
Meer berichten