Hoe worden de Weesper  cultuurvoorzieningen gewaarbogd, wil Rob 't Hart weten van Eric van der Burg en Han ter Heegde.
Hoe worden de Weesper cultuurvoorzieningen gewaarbogd, wil Rob 't Hart weten van Eric van der Burg en Han ter Heegde. (Foto's André Verheul)
Dossier: Gemeentefusie

Kerk stroomt vol voor vragen aan Amsterdam en Gooise Meren

  Politiek

WEESP - Veel uitleg, uiteenlopende vragen en antwoorden, leuke filmpjes en namens Gooise Meren een taartje voor iedereen. De Grote Kerk van Weesp stroomde woensdagavond vol voor een inhoudelijke avond over de keuze Amsterdam of Gooise Meren.

Burgemeester Han Ter Heegde van Gooise Meren en loco-burgemeester Eric van der Burg van Amsterdam kwamen uitleggen wat de voordelen voor de Weespers zouden zijn als Weesp met hun gemeente zou fuseren. Daarna kregen ze uiteenlopende vragen van de Weespers. 

Herengracht
Krijgen we erfpacht als we voor Amsterdam kiezen? Gaat Gooise Meren ons gemeenteloket sluiten? Hoe zit het met de WMO? En de vrije schoolkeuze? In welke gemeente hebben Weesper jongeren meer kans op een woning? En o ja: hoe moet dat straks met de Herengracht, want die heb je in Weesp, Muiden en Amsterdam.

Zo kwam er op veel punten duidelijkheid, maar op veel punten ook niet. Het blijft toch een beetje koffiedik kijken, als je vraagt hoe zo'n fusie uitpakt. 

Invloed
De invloed van Weespers in hun nieuwe gemeente was een belangrijk onderwerp: die is in Amsterdam kleiner dan in Gooise Meren, ook al pakt Amsterdam het met stadsgebieden zo goed mogelijk aan. Aan de andere kant: het feit dat Gooise Meren Weesp er aanvankelijk helemaal niet bij wilde hebben, blijkt bij veel Weespers nog diep te zitten. 

Handen opsteken
Aan het einde van de avond werd bij handopsteking gepeild wat de voorkeur van het publiek was. Er is niet precies geteld, maar het leek fifty-fifty.

Dat verraste de Amsterdamse delegatie dan weer in positieve zin. "Veel mensen, terechte vragen, kritisch. Kortom: een goede avond", aldus Van der Burg. 

Daar was Ter Heegde het mee eens. Hij vond het prettig om te merken dat veel aanwezigen niet al helemaal vastgeklonken in hun standpunt zitten. "Men stond open om te luisteren naar de pro's en contra's. Het is heel spannend welke kant het opgaat." 

Een uitgebreid verslag in het WeesperNieuws van woensdag.

Eric van der Burg namens Amsterdam en Han ter Heegde namens Gooise Meren.

Vraag uit het Toekomstpanel: waarom wil Amsterdam Weesp er eigenlijk graag bij?

De Grote Kerk stroomde vol voor de (loco-)burgemeesters van de verliefde buurgemeenten.

Gooise Meren trakteerde op taart. Er stond op in chocolade: 'Weesp is van harte welkom in Gooise Meren'

De Weesper Moppen blijven voor velen toch het lekkerste.


19 reacties
Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail
Meer berichten

WeesperNieuws nieuwsbrief

Elke woensdag het WeesperNieuws per e-mail