Vechtstede College ontving bedreigingen via sociale media.
Vechtstede College ontving bedreigingen via sociale media. Foto: WeesperNieuws

Bedreigingen scholen Amsterdam bereiken ook het Vechtstede College

Politie

WEESP - Ook het Vechtstede College in Weesp heeft via sociale media bedreigingen ontvangen, net als andere scholen in Amsterdam. Een ouder heeft het Vechtstede College hierop geattendeerd. De dreiging is niet rechtstreeks bij de school terechtgekomen. Het Vechtstede College heeft daarop gisteravond direct contact opgenomen met de politie. Zij hebben dit zeer serieus genomen en er is vannacht een intensief onderzoek uitgevoerd. 

De politie heeft vanochtend contact gehad met het Vechtstede College en het advies gegeven dat er vanuit hen geen aanleiding is om de school te sluiten. De school heeft dit advies overgenomen en blijft in nauw contact met de politie. 

De politie houdt rekening met kopieergedrag, nadat woensdag middelbare school Spinoza20first in Amsterdam sloot om online dreigementen. Hiervoor is een dader opgepakt. Een basisschool in Amsterdam Zuid houdt vandaag eveneens de deuren gesloten.

Rector Marcel van Dijk heeft middels een digitale brief ouders van leerlingen van de dreiging op de hoogte gesteld. In de brief staat onder meer de volgende informatie: “De driehoek van burgemeester, hoofdofficier en politiechef is vanochtend bij elkaar gekomen naar aanleiding van de nieuwe meldingen over vele bedreigingen van scholen via sociale media. Op basis van de aanhouding van woensdag en ervaringen uit het recente verleden zegt de driehoek rekening te houden met zogenaamd copy-cat gedrag. Daders kopiëren elkaar in dit geval en halen een misplaatste grap uit die verstrekkende gevolgen heeft voor leerlingen, hun ouders, leraren en schoolbesturen. De driehoek gaat op basis van dat scenario nu niet uit van een reële dreiging. Tegelijkertijd zijn alle instanties alert, omdat er nooit met zekerheid kan worden uitgesloten dat er iets ernstigers aan de hand is. De politie onderzoekt de meldingen en is vastberaden ook de daders van de nieuwe bedreigingen aan te houden. De aanhouding van woensdag bewijst dat ook online bedreigingen traceerbaar zijn tot de persoon.”Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant