Beide burgemeesters bekrachtigen de vriendschap tussen beide gemeenten met een handdruk.
Beide burgemeesters bekrachtigen de vriendschap tussen beide gemeenten met een handdruk. Foto: André Verheul

Burgemeesters tekenen documenten ambtelijke fusie Weesp en Amsterdam

Politiek

WEESP - Weesp en Amsterdam hebben vandaag in het Weesper stadhuis de documenten getekend voor de ambtelijke fusie. Burgemeester Femke Halsema deed dat namens Amsterdam, Bas Jan van Bochove namens Weesp.

De raadzaal was deels volgestroomd met raadsleden, wethouders en ambtenaren. Erik Jobben speelde het lied 'In Weesp', tot zichtbaar plezier van Halsema. 

Bij de ondertekening waren ook de gemeentesecretarissen Marije Roos (Weesp) en Peter Teesink (Amsterdam) aanwezig. Het gaat om de Centrumregeling en de Dienstverleningsovereenkomst. De eerste is een contract tussen beide gemeenten en vormt de juridisch basis voor de 'invlechting', zoals de ambtelijke fusie wordt genoemd. In de Dienstverleningsovereenkomst staan de concrete afspraken over financiën, mandaten en overleggen.

 
De ambtelijke fusie gaat in op 1 juni. Dan gaan (bijna) alle ambtenaren van de gemeente over naar de gemeente Amsterdam. Amsterdam levert vervolgens de mensen die nodig zijn om alle gemeentelijke taken van Weesp uit te voeren. Zeker in het begin zullen dat dezelfde mensen zijn die nu in Weesp werken.

Kwetsbaar
De gemeentelijke organisatie van Weesp is al vele jaren (te) kwetsbaar. De ambtelijke fusie met de hoofdstad moet leiden tot een versterking.

Volgende fusie
Weesp houdt wel een zelfstandig bestuur (eigen raad en college van B en W). Dat wil zeggen: voorlopig. De ambtelijke fusie is de opmaat voor een bestuurlijke fusie. Die zou moeten plaatsvinden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 óf 2026.


Lees ook het artikel uit onze krant: 'Niet meteen in paradijs, maar wel een vooruitgang'

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant