Hier zou een officiële zwemplek kunnen komen (maar komende zomer zeker niet).
Hier zou een officiële zwemplek kunnen komen (maar komende zomer zeker niet). Foto: André Verheul

Officiële zwemplek Vecht kan niet eerder dan in 2021

Politiek

WEESP - Het inrichten van een officiële zwemplek in Weesp kan pas op zijn vroegst in 2021. Komende zomer moet eerst maandenlang de kwaliteit van het Vechtwater gemeten worden voor de status van officiële zwemplek kan worden verkregen.

Die metingen wil Weesp laten doen in een zij-arm van de Vecht, bij het begin van de Lange Muiderweg. Die locatie moet een alternatief bieden voor de Groene Punt (Ossenmarkt), de Grijze Punt (tegenover de hockeyclub) en het veldje tussen de molens aan de Utrechtseweg. Bij warm weer nemen tientallen Weespers, vooral jongeren, daar een verfrissende duik. Formeel is dat niet toegestaan door Waternet, de beheerder. Bij de Groene Punt sturen handhavers de zwemmers zelfs weg omdat er zich gevaarlijke situaties voordoen te midden van het drukke bootverkeer.

Eisen aan waterkwaliteit
Bij de Lange Muiderweg spelen die problemen niet, maar de gemeente mag dat pas als zwemplek inrichten als er aan allerlei provinciale eisen wordt voldaan. Zoals het aantonen van een goede waterkwaliteit - en dat vereist zestien metingen van april tot en met oktober.

Gaasperplas
In onze podcast De Collegekamer noemt wethouder Astrid Heijstee het jammer dat dat niet sneller kan. Ze laat weten dat de gemeenteraad maar moet aangeven of deze formele weg moet worden ingeslagen. Ze begrijpt dat zwemmers ook zonder provinciale blauwe vlaggen hun weg naar een verfrissende duik wel weten te vinden. Om ze toch een officieel advies te geven, wijst ze naar de Gaasperplas.

Vele Weespers weten bij mooi weer de Gaasperplas al te vinden. De gemeente Amsterdam werkt aan een verbeterplan voor het recreatiegebied. Wie daar meer over wil weten kan eens kijken op www.amsterdam.nl/gaasperplas

Beluister hier de podcast met wethouder Astrid Heijstee: 'Ga lekker zwemmen in de Gaasperplas'

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant