De hoorzitting in de Kazerne.
De hoorzitting in de Kazerne.

Drie tegen een: Weesp wint polderdiscussie

Politiek

WEESP - Met insprekers als burgemeester Bas Jan van Bochove (oud-Tweede Kamerlid), Bouwfonds-directeur Harm Janssen en de humoristische VVD'er Alexander Bruch mag Weesp zich de winnaar noemen van de hoorzitting over de Bloemendalerpolder. Van Muiden sprak alleen wethouder Henny Timmerman in.

Vrijdag was de hoorzitting van de Tweede Kamer over de fusie van Muiden, Naarden en Bussum. Onderdeel van die fusie is een grenscorrectie in de Bloemendalerpolder waardoor die helemaal in Weesp komt te liggen. Muiden is daar fel op tegen.

Janssen
Weesp en Muiden kregen een half uur om hun standpunt te verdedigen. Harm Janssen van Bouwfonds verdedigde de belangen van de projectontwikkelaars in de polder. Hij vertelde dat zij het liefst zakendoen met één gemeente: Weesp. En dat de hele ontwikkeling van de wijk op de gemeente Weesp is gericht.

Van Bochove
Burgemeester Bas Jan van Bochove stapelde in zijn speech argument op argument om de polder naar Weesp te halen. Belangen uit de metropool Amsterdam, makkelijker bouwen en Weesper voorzieningen: het werd er allemaal bijgehaald. Van Bochove is oud-Kamerlid en kende bijna alle Kamerleden. De non-verbale communicatie sprak boekdelen.

Bruch
Van de voorbereide speech van VVD-fractievoorzitter Alexander Bruch bleef daardoor weinig over. Alle argumenten die hij had waren al gebruikt. Hij pakte zijn reserveblaadje met argumenten en wist de lachers op zijn hand te krijgen door te stellen dat de bewoners van de Bloemendalerpolder toch niet de dupe mogen worden van financiële problemen in de nieuwe gemeente Gooise Meren. Alleen de Muiders waren daar niet blij mee. Uit de hoek van die gemeente klonk boe-geroep.

Timmerman
Door ziekte moest burgemeester De Pater (ook oud-Kamerlid) van Muiden verstek laten gaan. Wethouder Henny Timmerman moest daardoor inspringen. Haar betoog was duidelijk minder sterk. Muiden bleef hameren op de sportvoorzieningen voor de polder die zij aanlegt en dat daardoor de Bloemendalerpolder ook voor Muiden is. Na afloop kon ze geen antwoord geven op de vraag hoeveel geld Muiden al in de planontwikkeling heeft gestoken. Wel een van haar argumenten. 

Met drie insprekers voor een Weesper polder en één tegen was Weesp de winnaar. Zo concludeerden de aanwezigen na afloop van de hoorzitting. 

Lees hier stap voor stap de discussie terug in het liveblog over de hoorzitting

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant