Afbeelding

Kan crowdfunding de gemeente helpen?

Politiek

WEESP - Zou je iets willen betalen voor het behoud van het Gemeentemuseum of het Automatenkabinet? Of voor je nieuwe sportaccommodatie? Wethouder Joop Overmars van Financiën ziet wel mogelijkheden en wil erover in gesprek met de gemeenteraad. 

Een voorbeeld. Voor het Gemeentemuseum liggen ambitieuze plannen, maar de vraag is: wie gaat dat betalen? En zo zijn er meer ideeën en wensen bij gemeenteraad, burgers en verenigingen. Overmars: "We kunnen er een hoop geld in steken, maar de vraag is: leeft het wel voldoende bij de mensen? Als je ziet hoeveel de Weesper Boekhandel via crowdfunding ophaalt, dan is duidelijk dat daar in elk geval een grote behoefte aan is."

Profijt
Leden dragen vaak al bij aan hun eigen sportaccommodatie. Overmars zou ook op andere gesubsidieerde terreinen (meer) volgens dat principe willen werken. "Het begin van profijtbeginsel: als je iets wilt hebben of houden, moet je ook bereid zijn er iets voor te betalen."

En verder: "Overal wordt bezuinigd en je moet altijd kritisch kijken naar hoeveel mensen er profiteren van gemeenschapsgeld. Dus waarom niet proberen zelf middelen te vergaren? Je krijgt dan deels crowdfunding, deels subsidie."

Discussie
De WSP-wethouder wil daar met de gemeenteraad een open discussie over voeren, waarbij alle voor- en nadelen naar voren kunnen komen. 

Luister hier naar hoe wethouder Overmars zijn idee uiteenzet (vanaf minuut 3.10).

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant