Buurtkamer De Kastanje vierde in april het eenjarig bestaan.
Buurtkamer De Kastanje vierde in april het eenjarig bestaan. Foto: Marieke van Veen
Voor elkaar

Buurtkamer de Kastanje

Zorg

In Weesp hoeft niemand er alleen voor te staan. Er zijn hier tal van organisaties actief die uiteenlopende vrijwilligershulp bieden. In onze zomerserie 'Voor elkaar' leggen de organisaties uit wat ze voor Weespers kunnen betekenen. 

Gezelschap op loopafstand


WEESP Buurtkamer De Kastanje is sinds begin 2017 een laagdrempelige ontmoetingsplek voor de bewoners van de wijken Noord-West en Hogeweij. Het team achter dit initiatief werd vorig jaar door deze krant uitgeroepen tot 'Weespers van het Jaar'. Penningmeester Ismonda Boom vertelt meer over de opzet van de buurtkamer.

Welke hulp biedt de Buurtkamer?
"We bieden bewoners een plek waar ze samen kunnen komen. Een plek waar ze met elkaar en de vrijwilligers een praatje kunnen maken. Ook is er geregeld verse soep, wordt er geknutseld of we houden een spelletjesmiddag. Samenkomen in de buurtkamer leidt tot verbinding binnen de buurt en zorgt ervoor dat niemand alleen thuis hoeft te zitten."

Hoe zit het met de bezoekersaantallen?
"Er zijn activiteiten die het goed doen: de soepmiddagen, de kerstinloop... Maar er zijn helaas ook stille momenten. Ik denk dat er nog steeds een drempel is. Dat mensen denken dat je dan het stempel 'eenzaam en alleen' krijgt omdat je een koffie-inloop bezoekt. Maar kijk naar mij: ik heb een drukke baan, leuke vrienden, doe vrijwilligerswerk, maar ik kom zelf ook voor de gezelligheid koffie drinken in De Kastanje. Het kan ook zijn dat mensen zich niet helemaal kunnen vinden in ons activiteitenaanbod. Wij staan dan ook erg open voor nieuwe ideeën en initiatieven."

Met de buurtkamer om de hoek hoeft niemand alleen thuis te zitten

Een succesverhaal?
"Toen Latifa Makhlouf naar Nederland kwam sprak ze geen Nederlands en kende ze niemand. Ze was behoorlijk eenzaam. Inmiddels zit ze in het bestuur van de Buurtkamer en verzorgt ze op eigen initiatief fietsles voor vrouwen - veelal nieuwkomers."

Hoe kwam jij in het buurtkamerteam?
"Ik werkte in de thuiszorg in Weesp, maar mijn werkgebied veranderde en dat vond ik jammer. Ik wilde wel graag bij de mensen en de wijk betrokken blijven en ging op zoek naar een manier om dat op een leuke, vrijwillige basis te doen. Zo belandde ik bij het Buurtpanel Noord-West. Daar was ook iemand van het Sociaal Team die vertelde over een nieuw initiatief: een huiskamer voor de buurt. Dat klonk leuk! Ze zochten mensen die dit wilden uitwerken en opzetten. Ik besloot dat ik daar graag aan mee wilde werken."

Buurtkamer De Kastanje is open op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Het adres is Kastanjelaan 2a.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant