Het toiletpapier gaat snel bij AH.
Het toiletpapier gaat snel bij AH.
update

Zo gaat Weesp om met het coronavirus

Algemeen Corona

Weesp reageert snel en adequaat op de uitdagingen die het coronavirus biedt. Er wordt gehamsterd bij de supermarkten en evenementen gaan niet door. Maar wat speelt er nog meer? Wij houden u via dit bericht dat we continu verversen op de hoogte van de gebeurtenissen in Weesp. De laatste berichten plaatsen we telkens bovenaan.

Gisteren, nadat bekend werd dat alle evenementen die meer dan 100 bezoekers verwachten tot en met 31 maart moeten worden gecanceld, werd meteen actie genomen door organisaties. De jaarlijkse boekenmarkt die komend weekend in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat zou plaatsvinden gaat niet door, veel activiteiten rond NL Doet zijn afgeblazen en de competities van in elk geval voetbal, hockey en handbal zijn tot en met 31 maart stil gelegd en ook de trainingen gaan niet door. Eveneens is de wedstrijd Golden Boys tegen het Nederlands Doven Elftal die voor woensdag gepland stond afgelast.

UPDATE 16.00 UUR

Bibliotheek Weesp
De bieb is vrijdag en zaterdag open. Wel zijn een aantal bijeenkomsten afgelast. Zo gaat zondag 15 maart 'Een middag met Griet op de Beeck' niet door en ook de boekpresentatie van Joep van Leeuwen op 22 maart is geannuleerd. Maandag wordt besloten of de bibliotheek ook de komende weken open kan blijven, laat een woordvoerder weten.

Geen foto's van Verheul
Het zou een mooie avond worden, donderdag 19 maart in de Van Houtenkerk. Tijdens een speciale avond die was belegd door de Historische Kring Weesp zou fotograaf André Verheul sr. meer dan honderd foto's uit zijn omvangrijke collectie tonen en bespreken. Daaronder veel nieuwsfoto's die de kolommen van onder andere WeesperNieuws en De Nieuwe Weesper hebben gehaald. Maar ook dit 'feestje' gaat het niet worden. De nieuwe datum is 20 mei, maar zeker is dat niet.  

City of Wesopa schrapt voorstellingen
Ook de City of Wesopa heeft in elk geval tot en met 31 maart door alle voorstellingen een streep gehaald. Dat was nog niet zeker omdat veel voorstellingen niet de 100 bezoekers halen, maar inmiddels is de kogel door de kerk. "Wij vinden het op dit moment niet verantwoord om veel mensen bij elkaar te brengen in een relatief kleine ruimte. Wij voelen ons verantwoordelijk voor onze bezoekers en onze vrijwilligers/medewerkers en nemen daarom dit besluit", schrijft Jantine Zeeman, voorzitter van het bestuur. De voorstellingen worden verplaatst naar een later moment. Kaartkopers worden per e-mail bericht en iedereen die een kaartje heeft gekocht via de bilbiotheek wordt gevraagd contact met de bieb op te nemen.

UPDATE 15.00 UUR

Loco-burgemeester vraagt om begrip
"De maatregelen hebben impact op ons leven. We zullen dat ook gaan merken in Weesp. U wordt over nieuwe ontwikkelingen zo goed mogelijk op de hoogte gehouden. Tot die tijd hoop ik dat iedereen het verstand gebruikt om met deze nieuwe situatie om te gaan. Samen beschermen we op die manier de mensen om ons heen."
Met deze woorden maant loco-burgemeester Astrid Heijstee met een open brief aan de ene kant tot rust, terwijl ze aan de andere kant hoopt dat mensen verstandig omgaan met de situatie. Volgens haar komt de gemeentelijke dienstverlening onder druk te staan en hier vraagt ze begrip voor. "De maatregel om thuis te werken waar mogelijk, geldt uiteraard ook voor medewerkers van de gemeente Weesp. Hierdoor komt ook de gemeentelijke dienstverlening onder druk te staan. We proberen wel de dienstverlening aan u te blijven aanbieden. De loketten blijven daarom tot nader order geopend." Verder schrijft ze onder meer: "Voor oudere en kwetsbare bewoners is het Coronavirus extra bedreigend. Ik doe daarom een beroep op u allemaal om hen extra in de gaten te houden."

De brief is hier in zijn geheel te vinden.

UPDATE 14.45 UUR

Vivium scherpt bezoekregels aan
Vivium Zorggroep, die in Weesp de locaties Oversingel en De Hogeweyk heeft, heeft de bezoekregels aangescherpt. “We hebben de familieleden en andere contactpersonen van onze cliënten verzocht het bezoek zoveel mogelijk te beperken”, zegt Marieke van Dooren van Vivium. “En zeker aan bezoekers met verkoudheidsklachten doen we de dringende oproep om voorlopig even niet te komen.” De bewoners van beide centra vallen onder de kwetsbare doelgroep. Vivium heeft brieven en e-mails gestuurd over de maatregelen en ook bij de ingang wordt het bezoek met posters gewezen op de maatregelen.

Geen clubkampioenschappen Viking
Schaatstrainingsgroep Viking kan het seizoen dit jaar niet afsluiten met de traditionele clubkampioenschappen. Dat laat wedstrijdsecretaris René Groot weten. De leden schaatsen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam en die is dicht.

Discussieavond moskee afgeblazen
De interreligieuze discussie-avond over geloofsrituelen die volgende week in de Assoena moskee zou plaatsvinden gaat niet door. Vertegenwoordigers van de moskee, de PKN-kerk en de parochie van Levend Water zouden met elkaar en met het publiek in gesprek gaan, maar achten dit niet verantwoord.

UPDATE 14.15 UUR

Annuleringen bij Aaltje
"Gisteravond was het om 8 uur al vrijwel leeg." Dit zegt Jordi Dekker van café restaurant Aaltje. Ook hij weet, net als alle collega's, pas na het weekend echt welke impact de maatregelen hebben op zijn omzet, maar hij weet al wel dat de curve gaat dalen. "Steeds meer gezelschappen van meer dan 4 personen annuleren hun reservering."  

Selene stop bij 60 procent bezetting
Italiaans restaurant Selene vindt het met 60 procent bezetting welletjes. "Beste gasten, hoewel wij nog voldoende bezetting hebben, zijn wij ons bewust dat u, onze gast, wat terughoudend kunt zijn met uit eten gaan. Begrijpelijk. Om tegemoet te komen aan de gevoelens die leven plannen wij ons restaurant voor niet meer dan 60 procent vol. Zo kunt u ruim zitten zonder te directe buren
Om optimaal te genieten van al het lekkers dat Selene te bieden heeft", meldt het restaurant.

UPDATE 14.00 UUR

(Nog) geen patiënt in Weesp
GGD Gooi en Vechstreek meldt dat er bij een 49-jarige inwoner van Naarden een besmetting met het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. In totaal zijn er in de regio Gooi en Vechtstreek nu 8 besmettingen met het virus, waarvan waarvan 3 in Naarden, 2 in Bussum, 1 in Blaricum, 1 in Huizen en 1 in Hilversum. Weesp is vooralsnog verschoond van patiënten.

Eén bezoeker per patiënt Tergooi
Tergooi heeft een aantal verscherpte maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus en besmetting van medewerkers en patiënten te beperken. In navolging van de maatregelen van het kabinet probeert ook Tergooi een piek aan besmettingen en een overvol ziekenhuis te voorkomen. De bestaande bezoekersregeling is per direct aangescherpt. Dit betekent dat alle patiënten die in Tergooi zijn opgenomen maximaal één bezoeker per bezoekuur mogen ontvangen. Vanaf vandaag worden afspraken op de polikliniek, waar mogelijk, vervangen door telefonische consulten. Patiënten voor wie dit geldt, worden van te voren hierover gebeld. Als patiënten niet gebeld worden, gaat de afspraak gewoon door.
"Wij beseffen ons dat dit vergaande maatregelen zijn maar nemen deze om onze kwetsbare patiënten en onze onmisbare medewerkers te beschermen", aldus Tergooi. Vanwege het coronavirus schudden de zorgverleners patiënten en bezoekers preventief ook even niet de hand.

UPDATE 13.00 UUR

Livestream bij de uitvaart?
Bij Myosotis Uitvaartverzorging ligt de vraag wat te doen met een uitvaartplechtigheid waar meer dan 100 mensen worden verwacht? Charles Benschop vertelt dat er nu een aantal plechtigheden gepland staan waar deze grens waarschijnlijk wordt gepasseerd en hij is met de nabestaanden hierover in overleg. "We laten die plechtigheden in elk geval doorgaan, want terug kan niet meer. We bekijken wel of we maatregelen kunnen nemen om het aantal mensen te beperken. Je kunt dan denken aan een livestream, maar je kunt ook overwegen om de advertentie niet openbaar te maken zodat alleen personen die er echt bij moeten zijn, worden uitgenodigd. Zeker voor nieuwe plechtigheden gaan we hierover in overleg."
Benschop vindt het verder ook de verantwoordelijkheid van mensen zelf. "Ik kan me voorstellen dat je, als je naar een begrafenis of crematie van iemand wilt die wat verder van je af staat, dat je je afvraagt 'Moet ik daar nu wel heen?' En ik moet zeggen dat ik merk dat het de laatste tijd minder druk is. Ik had plechtigheden waar ik meer mensen had verwacht. En dat is al van voor de persconferentie."
Een condoleance is volgens Benschop overigens in principe makkelijker te organiseren. "Die kun je makkelijk opsplitsen in twee avonden. De ene avond dat deel en de andere die mensen."  

UPDATE 12.40 UUR

De Eendracht merkt nog weinig
Damy Schuhmacher van café-restaurant De Eendracht meldt dat het tot nu toe meevalt met de gevolgen van het coronavirus. "Wat de gevolgen echt zullen zijn, weet ik nog niet. Daarvoor wil ik eerst weten wat er in het weekend gebeurt." Tot nu toe zijn er amper gereserveerde tafels afgezegd. "Een tafel voor twee personen gaat niet door, maar dat is omdat één van de twee ziek is." De medewerkers zijn intussen geïnstrueerd om vaker dan gewoonlijk de handen te wassen en ook de pinautomaten worden geregeld gereinigd en ontsmet. En meer dan 100 mensen in de zaak zijn er bij de Eendracht volgens Schumacher vrijwel nooit.

Geen antwoorden van Sophia
Vragen stellen aan Sophia Kruithof, de winnares van The Voice of Holland, om die vervolgens door haar te laten beantwoorden. Het is een goed idee en dat is hetgeen er voor leerlingen van het Vechtstede College aankomende dinsdag op het programma stond. Inderdaad stond, want ook dit is afgeblazen. Maar voor de verandering komt dit niet door het coronavirus. Sophia heeft aangegeven zich de komende tijd volledig te willen richten op school (ze doet examen havo) en geen tijd te hebben voor randzaken.

UPDATE 12.00 UUR

Markten ontspringen de dans
De weekmarkt op dinsdag en de biologische markt op vrijdag ontspringen vooralsnog de dans, zo laat de gemeente weten. Ook zijn de loketten van de gemeente tot nader orde gewoon geopend. Wél is een streep gezet gezet door alle bijeenkomsten die door de gemeente tussen nu en 31 maart zijn georganiseerd en ook Museum Weesp en het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen zijn gesloten. Voor wat betreft huwelijksvoltrekkingen is er niets aan de hand. Grote huwelijken zin in de rest van maart niet gepland en bij kleine kosteloze huwelijken gaat het over het algemeen om een klein gezelschap en die vinden gewoon doorgang.      

UPDATE 11.30 UUR

Werktijdverkorting Voskuil Verhuur Service
Net als bij hotel Hart van Weesp komt ook bij Voskuil Verhuur Service (verhuurservice van onder andere horeca-attributen) de ene na de andere annulering binnen. "Tot en met half april ligt bij ons nagenoeg alles stil", laat Theo Voskuil weten. Het enige dat nog een beetje doorloopt m - het is niet meer dan druppelen - zijn privé feesten en verjaardagen, maar daar kan de schoorsteen niet van roken. Om die reden gaat Voskuil werktijdverkorting aanvragen voor zijn medewerkers. "We moeten wel", helaas."
Er is gelukkig één klein lichtpuntje. De buurman van Voskuil Verhuur Service is Vertical Vision dat onder andere grote spandoeken maakt. Onder andere het Rijksmuseum is hier klant en daarvoor gaat het bedrijf grote spandoeken voor aan de gevels vervaardigen waarop wordt gecommuniceerd dat het museum de komende tijd gesloten is. "Er moeten ook onder andere afzettingen komen en die gaan wij regelen. Dat is mooi, maar daarmee zijn we er nog lang niet."  

UPDATE 11.00 UUR

Opening Laurentiuskerk gecanceld
De opening van de verbouwde Laurentiuskerk stond gepland op vrijdag 3 april. Dat valt buiten de grens van 31 maart, maar Cees van Vliet laat weten dat besloten is om de opening tot nader orde uit te stellen. "Niemand weet hoe dit verder zal lopen, maar uit voorzorg voor gezondheid van de bezoekers hebben we dit besluit genomen." Wanneer de officiële opening nu wel is, is volgens hem niet te zeggen. "We gaan gewoon door met organiseren en dan zien we het wel. Dit moet een feestje zijn en dan moet iedereen ook het gevoel hebben dat het een feestje kan worden."

Bakkerij Cor Muhl verzoekt klanten afstand te houden en wil maximaal zes klanten in de winkel tegelijk. 

UPDATE: 10.25 UUR

Toeters & Bellen: max 100 man
Ook de horeca denkt na over hoe om te gaan met de maatregelen die het kabinet gisteren heeft genomen. Café Toeters & Bellen aan de Herengracht heeft besloten om voorlopig een deurbeleid van maximaal 100 man te handhaven. Op de drukke avonden houdt de beveiliging het aantal bezoekers in de gaten.

Speeltuin: wel klussen, maar geen binnenactiviteiten
De grote vrijwilligersdag NL Doet is weliswaar landelijk afgeblazen, maar Don Bosco wil zaterdag toch gaan klussen. Het bestuur van de speeltuin is ervan overtuigd dat er voor de werkzaamheden buiten voldoende ruimte tussen de vrijwilligers is. Don Bosco verwacht tussen de 15 en 20 klussers, dat is verder onder de de grens van evenementen met meer dan 100 personen die het kabinet gisteren heeft gesteld. De binnen-activiteiten van morgen heeft de speeltuin wel afgelast.

UPDATE 10.10 UUR

Schoolvoetbaltoernooi afgelast
Het schoolvoetbaltoernooi dat woensdag 25 maart zou beginnen bij FC Weesp met de finale op woensdag 1 april is geschrapt. Hieraan doen elk jaar honderden kinderen uit Weesp en Driemond mee.
Andere maatregelen op het gebied van sport:
- Turnvereniging WVGV heeft de (ouders van) de leden laten weten dat alle turnwedstrijden tot in ieder geval eind maart worden afgelast. Dit is een beslissing van de Nederlandse gymnastiekbond. De trainingen - met kleinere groepen kinderen - gaan vooralsnog wel door, maar als de ontwikkelingen daarom vragen zal WVGV het beleid daarop aanpassen, zo staat in het bericht aan de leden.
-Bij handbalvereniging WeHave gaan tot zeker 31 maart de trainingen, de wedstrijden en het grote toernooi van zaterdag 28 maart niet door. Hoewel bij de trainingen over het algemeen minder dan 100 mensen aanwezig zijn, heeft het bestuur toch besloten de oproep van de handbalbond om ook de trainingen af te gelasten hierin te volgen. De club zegt verder dat er een grote kans is dat alleen de beslissende wedstrijden zullen worden ingehaald. Wat dat voor de competitie betekent is volgens WeHave-voorzitter Edwin Hoving nog niet te zeggen.

UPDATE 09.50 UUR

Wispe blijft open
Het proeflokaal van Wispe Brouwerij blijft vooralsnog open, laat Remco Vellenga weten. Hier kunnen normaal rond 125 mensen in. Dat is 25 meer dan de limiet van 100 en Vellenga laat weten goed te kijken hoe het zich allemaal ontwikkelt. Wel zijn er al de nodige afzeggingen van bedrijfsborrels en dergelijke. "Rond 4 uur vanmiddag kunnen we echt zien welke gevolgen dit heeft voor ons, want dan begint de vrijdagmiddagborrel."

Annuleringen Hart van Weesp
Bij hotel Hart van Weesp regent het momenteel annuleringen, laat Peter Jansen weten. Dat gebeurde de laatste weken sowieso, maar nadat gisteren de maatregelen bekend werden ging het allemaal wel heel snel. "Ik denk dat momenteel 80 procent minder kamers zijn bezet dan vorig jaar rond deze tijd", aldus Jansen. Inmiddels heeft Jansen voor de medewerkers arbeidstijdverkorting aangevraagd. En ook het populaire dansfeest voor 35-plussers Dansen bij Jansen gaat deze maand niet door,. Dit stond gepland voor 28 maart.

UPDATE 09.30 UUR

Hamsteren in de winkels
Toiletpapier. Dat is met afstand het product dat momenteel het snelst de schappen bij de supermarkten verlaat. Zowel bij beide AH's als bij Deen gaat het hard. Het toeval wil dat deze week het wc-papier bij AH in de aanbieding is. "Je kan maar nooit weten en bederven kan het niet", vertelt mevrouw Hansen, die in haar karretje onder andere twee pakken met elk twaalf rollen toiletpapier vooruit duwt. En ook, waar mogelijk, lang houdbare producten neemt ze zoveel mee.
Maar is het nodig, dat hamsteren? Bij Albert Heijn hebben ze de gewoonte om 'alles via het hoofdkantoor' te laten lopen als het om communicatie gaat, maar de cheffin van dienst op de Achtergracht meldt wel dat zij het in elk geval niet nodig vindt. "Er wordt nog gewoon beleverd en alles is te krijgen. Momenteel staat er een vrachtwagen voor de deur."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant