De nieuwe brug draait naar de juiste positie
De nieuwe brug draait naar de juiste positie
Foto's

Honderden zwaaien oude Weesperbrug uit, nieuwe brug op zijn plek

Algemeen

WEESP - Onder luid applaus van de vele honderden toeschouwers op de Kanaaldijk is de oude Weesperbrug zaterdagavond weggevaren. De brug werd 's avonds opgetild en op een vaartuig gezet. Rond middernacht werd op een ander vaartuig de nieuwe Weesperbrug op zijn plek gebracht. 

De nieuwe brug lag even na middernacht dwars over het kanaal. Daarna begon het manoeuvreren tot exact de juiste positie was bereikt om de nieuwe brug vast te zetten. Millimeterwerk.

Even geen brug
Eerder op de avond hadden de oude en de nieuwe brug elkaar op het Amsterdam-Rijnkanaal gepasseerd. Met de scheepshoorn werd over en weer gegroet. Gedurende enkele uren was er geen brug tussen Weesp en Driemond. Tussen het wegvaren van de oude en het invaren van de nieuwe brug zat twee uur om de scheepvaart doorgang te verlenen.

Ontroering, ontzag en Sinterklaas
Vooral het weghalen van de oude brug trok erg veel belangstellenden naar de Kanaaldijk en omgeving. Ook in Driemond stond de dijk vol mensen. Bij oudere mensen was een spoor van ontroering merkbaar over het feit dat 'die goeie ouwe brug' de aftocht moest blazen. Overal klonk ontzag voor het knappe staaltje werk dat er door Rijkswaterstaat en de betrokken aannemers werd geleverd. Een veelgehoorde grap was: "Wat een opvallende aankomst van Sinterklaas dit jaar."

Uitzicht
De nieuwe Weesperbrug wordt maandagochtend voor het verkeer opengesteld. Wie eroverheen rijdt, merkt direct verschil. De nieuwe brug is lichter van kleur en iets hoger en breder. Maar de 'open zijkanten' geven het grootste verschil; daardoor is er ook vanuit de auto aan weerszijden zicht over het kanaal. 

Bekijk de hele operatie stap voor stap in de weblog van het WeesperNieuws. 

Begin van de avond: een laatste blik op de oude brug
De brug wordt opgekrikt (gevijzeld)
Aan de kant van Driemond
De rode stellage neemt het werk van de pijlers over
Honderden mensen zijn er getuige van
De nieuwe brug verlaat de dokwal in Nigtevecht
Aan de Driemondse kant wordt het langst gesleuteld
De nieuwe brug arriveert bij de oude brug
Vreemde gewaarwording: de oude brug komt in beweging
Knap staaltje werk
De oude en de nieuwe brug passeren elkaar, de scheepshoorn klinkt
De nieuwe brug ligt op zijn plek
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant