Afbeelding
Foto's: Wispe Brouwerij

Documentaire over geschiedenis bier- en jeneverstad Weesp

Algemeen

WEESP Wispe Brouwerij heeft in samenwerking met Museum Weesp en stokerij Anker Weesp een documentaire gemaakt over de geschiedenis van Weesp als bier- en jeneverstad. De documentaire heet ‘Het verhaal van Weesp: bier & jenever’. Op donderdag 8 september om 19.30 uur wordt de documentaire voor de eerste keer vertoond.

De afgelopen maanden is door David Blokhuis gefilmd op diverse locaties, waaronder het Nederlands Openluchtmuseum, VOC-schip Amsterdam en uiteraard in Weesp. Dankzij het schone water uit de Vecht stond Weesp lange tijd bekend om haar bier en jenever van uitstekende kwaliteit. Weesp voorzag met name Amsterdam en de grote VOC-schepen lange tijd van haar dranken. Het Weesper bier en jenever was tot ver buiten de landsgrenzen bekend. Met de documentaire wandelt de kijker in circa 10 minuten door dit rijke verleden.
Voor de productie heeft Wispe de samenwerking opgezocht met Museum Weesp en Anker Weesp. Er mocht bij hoge uitzondering worden gefilmd op het VOC-schip Amsterdam en in een historische bierbrouwerij in het Nederlands Openluchtmuseum. De voice-over is van de hand van André Verheul.
De productie is geïnspireerd op de succesvolle NPO-serie ‘Het verhaal van Nederland’ en het is uiteindelijk de bedoeling dat de docu wordt getoond voorafgaand aan rondleidingen door de Wispe Brouwerij en als doorlopende expositie in Museum Weesp.

De première vindt plaats op donderdag 8 september (toegang is 15 euro per persoon) en wordt ingeleid met een lezing en afgesloten met de lancering van een bijzonder bier op basis van een recept uit de 17e eeuw: Wispe Soet - 1635. Het recept is aangereikt door de brancheverering van kleine bierbrouwerijen CRAFT. Jitze Vellenga van Wispe besloot achterhaalde met een bierhistoricus hoe het gerstedrank uit die tijd moet hebben gesmaakt en hierbij is gebruikgemaakt van een origineel recept van een  Amsterdamse brouwer uit de 17de eeuw. Wispe Soet - 1635 (5,0%) Is een bovengistend, meergranen bier, met authentieke ingrediënten als boekweit, haver, steranijs en koriander. Het  bier is voor iedereen vanaf 9 september verkrijgbaar in de bierwinkel en het Grand Café van Wispe.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant