Burgemeester Van Bochove heeft de vaart erin.
Burgemeester Van Bochove heeft de vaart erin.

Eerste echte raadsvergadering nieuwe gemeenteraad

Algemeen

WEESP - Met de beëdiging van D66-raadslid Saskia ter Kuile is de nieuwe gemeenteraad van Weesp sinds donderdag compleet.

Zij is als enige van de 17 raadsleden geïnstalleerd door de nieuwe burgemeester Bas Jan van Bochove, die voor het eerst in Weesp een raadsvergadering voorzat. De andere zestien raadsleden zijn in maart beëdigd door Bart Horseling, die een paar dagen later met pensioen ging. 

Van Bochove stak de nieuwe gemeenteraad alvast een hart onder de riem: "U zult kritiek krijgen en niet altijd de waardering die u verdient, terwijl deze hobby u veel tijd kost. Probeer daarom volop te genieten van de successen en de complimenten die u wel in de wacht sleept."  

Ook werden donderdagavond twee nieuwe commissieleden benoemd: Bianca Sikma-Rootsaert (CDA) en John van Baars (CDA). 

Vaart erin
De eerste echte raadsvergadering ging als een trein. Binnen drie kwartier had burgemeester Van Bochove de agenda afgewerkt. "Zo, die heeft de vaart erin", zo klonk het. Maar niemand leek dat echt vervelend te vinden. 

Zo heel veel was er ook niet te bespreken. Na een stemming kreeg Charda Kuipers te horen dat zij Ron de Boer gaat vervangen als lid van de kerngroep Transitie Sociaal Domein. Ron de Boer was in december benoemd, maar is na de verkiezingen in maart niet teruggekeerd als raads/commissielid en dus moest iemand anders zijn plek innemen. Kuiper kreeg hiervoor de meeste stemmen. 

Statement Wilders
Verder heeft de raad zich met het aannemen van een motie uitgesproken tegen discriminatie en uitsluiting van bevolkingsgroepen. Het is een statement als reactie op de minder-Marokkanen-toespraak van PVV-leider Wilders. Alleen Gerton van Unnik van Artikel 50 stemde tegen. Hij vindt dat de omstreden actie van Wilders niets met Weesp te maken heeft.  

Wispe Bier
Van Unnik bracht zelf ook een motie in. Hij stelde voor om bij gelegenheden in het stadhuis voortaan het lokale bier Wispe te schenken. Een mooi voorbeeld van citymarketing en lekkerder dan het - volgens hem - 'lauwe en anonieme bier' dat doorgaans wordt geschonken. Alleen de VVD ging hierin mee: "Sympathiek idee, dus waarom niet?" De andere fracties gaven aan zich liever te concentreren op 'echt belangrijke dossiers'.

Saskia ter Kuile maakt de nieuwe gemeenteraad compleet
De nieuwe burgemeester feliciteert Bianca Sikma-Rootsaert met haar commissielidmaatschap
En ook John van Baars wordt beëdigd als commissielid
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant