Nu nog polder, straks woonwijk
Nu nog polder, straks woonwijk

2040: ruim 25.000 Weespers

Algemeen

WEESP - Weesp wordt een van de snelst groeiende gemeenten van Nederland. Het aantal inwoners van Weesp groeit tot aan 2040 met ruim 37 procent. 

Dat staat in een recent verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, een overheidsorgaan dat zich bezighoudt met strategische analyses.

De verwachte groei van Weesp heeft alles te maken met de bouw van de wijk Bloemendalerpolder. De nieuwe wijk moet gaan bestaan uit 2750 huizen en moet, als de Tweede Kamer binnenkort akkoord gaat, helemaal in Weesp komen te liggen.

Weesp telt in 2040 ongeveer 25.000 inwoners tegen zo'n 18.000 nu, een groei van ruim 37 procent. Alleen Almere (+ 53 procent), Diemen (+ 44 procent), Ouder-Amstel (+ 59 procent) en Rijswijk in Zuid-Holland (+ 54 procent) laten hogere groeiverwachtingen zien.

Het beeld van een snelgroeiend Weesp past prima binnen de regio. De prognoses zijn dat de gemeenten in de Randstad steeds verder blijven groeien en dat de gemeenten in het oosten, noorden en uiterste zuiden van het land krimpen. Een trek naar de Randstad dus.

Buurgemeente Muiden moet met bijna 30 procent gaan groeien. Daar is men bezig met een groot bouwproject op het KNSF-terrein: de grond waar voorheen de kruitfabriek stond. Samenwerkingspartners Wijdemeren en Stichtse Vecht groeien ook met ruim 5 procent. Naarden groeit licht met 2 procent en Bussum met iets meer dan 0,5 procent. Maar in die gemeente kan ook bijna niet meer gebouwd worden.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant