Afbeelding
Foto: Blauwhoed & Aalberts

Raad stemt in met woningplan Nijverheidslaan

Buurt / wijk

WEESP - Wat de meerderheid van de gemeenteraad betreft kan het plan voor de bouw van woningen aan de Nijverheidslaan doorgaan. Al blijven de meningen sterk verdeeld.

In Weesperwerf moeten ongeveer 125 woningen komen, studio's en appartementen die geschikt zijn voor starters en doorstromers. Dat zijn er wat minder dan de oorspronkelijke 213, omdat het plan op verzoek van de gemeenteraad al was aangepast om meer groen en parkeergelegenheid mogelijk te maken en de verkeersveiligheid te verbeteren.

Extra voorwaarden
De drie coalitiepartijen WSP, D66 en GroenLinks stemden voor de plannen, al stelden de partijen nog enkele aanvullende randvoorwaarden op voor de woningen. Zo moeten deze allemaal vrijwel energieneutraal worden en moeten ze minstens 40 vierkante meter groot worden. Wel stemmen de partijen in met minder sociale huurwoningen ten gunste van wat meer woningen met huurprijzen in het middensegment. 

Mooi
"Er is woningnood in Weesp. Mooi dat er hier woningen kunnen komen op een stuk grond dat al meer dan 20 jaar braak ligt", zegt Christian Pfeiffer van GroenLinks. "Als gemeenteraad hebben wij eisen kunnen stellen aan het plan, zodat het zo mooi, duurzaam en sociaal mogelijk wordt."

Tegen
De oppositiepartijen CDA, PvdA en VVD stemden allemaal tegen. Zij hebben vooral zorgen over de combinatie met de bedrijven aan de Nijverheidslaan. Gevreesd wordt, met een aantal ondernemers, dat de woningbouw de ontwikkeling van de bedrijven in de toekomst in de weg staat.

Klein
Ook over het woningaanbod is Cees Sluyk van het CDA niet te spreken. "Door los te laten dat een derde deel van de woningen sociale huur- en koopwoningen zouden moeten worden, worden onze afspraken in de Woonvisie met handen en voeten getreden. En hebben woningzoekenden daar nou behoefte aan, zulke kleine studiootjes van 40 vierkante meter?"

Tunnel
Sluyk vreest daarnaast nog dat het bebouwen van dit stukje grond langs het spoor in de toekomst wel eens de ondertunneling van het spoor in de weg zou kunnen staan. Op zijn vraag of dat is zo, moest wethouder Astrid Heijstee in de commissievergadering over dit onderwerp het antwoord schuldig blijven.

Onderhandelen
Dat het plan door de raad goedgekeurd is, betekent overigens niet dat de bouw ook al snel begint. Wethouder John Vos (WSP) moet nu eerst terug aan de onderhandelingstafel met ontwikkelaar Blauwhoed en Aalberts Ontwikkeling over de aanvullende randvoorwaarden van de raad.

Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant