Afbeelding

Voor het eerst in 130 jaar weer Weesper jenever

Cultureel

WEESP - In molen De Vriendschap is Anker Jenever gepresenteerd. Burgemeester Bas Jan van Bochove nam de eerste fles in ontvangst. Tijdens de presentatie werd de rijke stokersgeschiedenis van Weesp in herinnering geroepen terwijl de nieuwe jenever in de smaak viel. 

"Hij is mild met een vleugje sinaasappel", verklaarde een van de genodigden na de eerste nip. Kenners herkennen nog meer vleugen. "Qua smaak veel rijker dan een whisky", weet de stoker.

Geheim van de smid is dat het hier om een 100% moutwijn gaat. Dus helemaal van graan gestookt - en dat gebeurt tegenwoordig bijna niet meer. Het graan wordt in Weesper molen De Vriendschap gemalen.

Kijk hier hoe de Anker jenever wordt gemaakt.

Anker Jenever wordt gestookt naar origineel Weesper recept uit 1630, de hoogtijdagen van de jeneverstokers in Weesp. De naam wijst terug naar de grote Weesper branderij Het Anker, die rond 1800 wereldfaam genoot. Christian Pfeiffer, journalist bij het WeesperNieuws én molenaar, vond het recept en verdiepte zich in de historie. "En toen kwam van het een het ander." Samen met zijn vrouw Silvia maakt hij nu zijn jeneverdroom waar, iets waar burgemeester Van Bochove beiden om prees. "Weesp heeft sinds 130 jaar weer een echte eigen jenever", aldus Christian.

Vroeger
Overigens kwam tijdens de presentatie naar voren dat Weesper jeneverstokers vroeger vaak tevens de burgemeester van Weesp waren. Die traditie wordt voorlopig niet hersteld, want Christian en Silvia willen geen burgemeester worden en de burgemeester beloofde plechtig geen jenever te zullen stoken.


Anker Jenever is vanaf 8 september verkrijgbaar bij slijterij Overmars.
Molen De Vriendschap is komend weekeinde open tijdens Open Monumentendag.


 
 

Stokers en kenners over Anker, de nieuwe Weesper jenever

wo 07 sep 2016, 18:30

 

   Beluister hier het fragment

Op Radio Weesp hoort u elke werkdag het laatste nieuws.
Beluister hier de interviews nog eens terug. Zie ook www.radioweesp.nl
 
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant