Karel Baracs vertelt verhalen.
Karel Baracs vertelt verhalen. Foto: Aangeleverd

Meester Bouhuijsavond: ‘De Bonnenkoningin’ door Karel Baracs

Historie

WEESP - Tijdens Wereldoorlog II werden eind april 1942 alle Joodse inwoners van Weesp weggevoerd door de Duitse bezetters. De stichting Vrienden van de Weesper Synagoge organiseert jaarlijks de meester Bouhuijsavond, om de leraar te eren die als een van de zeer weinigen protesteerde tegen het nazi-beleid tegen de Joden.

Meester Bouhuijs was leraar van een lagere school in Weesp en trok zich het lot van de joodse gemeenschap zeer aan. Dit jaar treedt Karel Baracs, ‘De Verhalenman’ op met ‘De Bonnenkoningin’. Dit waargebeurde verhaal gaat over het verzet in Amsterdam tijdens de bezettingstijd (1940-1945). 

Jacoba van Tongeren

De hoofdrol is daarbij weggelegd voor Jacoba van Tongeren (1903-1967). In een tijd waarin binnen de samenleving vooral mannen de dienst uitmaakten, zat zij als enige vrouw in de top van het Amsterdamse verzet. Als leider van de ‘Verzetsgroep 2000’ stuurde zij 140 verzetsmensen aan, die 4.500 onderduikers van voedselbonnen hebben voorzien. 

Zij beschermde haar medewerkers en de onderduikers door - middels een unieke code - letters in cijfers te veranderen. De leden van haar groep kenden elkaars namen niet en spraken elkaar aan met nummers. Dankzij dit feit hebben de meesten van hen, en ook de onderduikers, de oorlog overleefd. 

Na de bevrijding schreef Jacoba haar herinneringen aan haar verzetswerk op in een aantal schriften. Karel Baracs vertelt het levensverhaal van deze markante verzetsvrouw die na de oorlog in de geschiedschrijving compleet werd vergeten, maar die anno 2024 wordt gezien als één van de grote vrouwen van verzet van Nederland.

Karel Baracs maakte zelf van dit bijzondere oorlogsverhaal deze voorstelling. Hij trad al eerder in de Weesper Synagoge op voor de Bouhuijsavond in 2015 met ‘Waarom lijn 8 niet meer rijdt’.

De Verhalenman

Karel Baracs (Amsterdam, 1950) is sinds 1990 professioneel verhalenverteller onder zijn alias ‘De Verhalenman’.  Met zijn verhalen en projecten verbindt hij mensen van verschillende culturen en generaties, van jong tot oud. Sinds 2008 brengt hij als de ‘Stadsverteller van Amsterdam’ de geschiedenis van de stad tot leven. Baracs treedt op in binnen- en buitenland in de Nederlandse, Duitse en Engelse taal. Voor zijn verhalenwerk ontving hij in 2012 een koninklijke onderscheiding.
(www.verhalenman.nl)

Dinsdag 23 april in de Weesper Synagoge, Nieuwstraat 3-5. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.
Toegang: 10,00 euro inclusief koffie/thee en drankje na afloop.
Betaling: vooraf over te maken op IBAN NL83 INGB 0007 3325 02 t.n.v. stichting Vrienden van de Weesper Synagoge,
of gepast contant aan de zaal.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant