.
.
Column

Doorleven

Mensen

Tijdens een gesprek in Wenen met twee andere huisartsen, merkte een van ons op dat wij met z’n drieën een dubbele band hadden. Ik begreep deze opmerking eerst niet. Een dubbele band? Wat bedoelde zij daarmee? Toen wees zij op de twee trouwringen die wij alle drie om onze ringvinger droegen. Wat de betekenis van zo’n dubbele trouwring is? Het betekent dat je geliefde - waar je vaak je hele leven mee getrouwd bent geweest - is overleden. Dat gemis en verdriet hadden wij alle drie meegemaakt. Doorleven na het overlijden van je allerliefste overkomt ook veel Weespers.

Ik stond in de Slijkstraat in de etalage van de boekwinkel te kijken, toen een vrouw mij aansprak. Het overlijden van Betty (mijn partner) is net een amputatie, hè dokter? Ik begreep haar op dat moment maar al te goed. Samen waren we bij het overlijden van haar man. Bij mijn Weesper fietsenmaker stond ik te wachten op mijn gerepareerde fiets. Ik zag een bekende, die onlangs haar man was verloren. “Hoe gaat het met je?”, vroeg ik haar. “Ach dokter, je weet zelf hoe het is.”, was haar antwoord. En dat was ook zo. Je bent soms aan het doorléven en soms aan het dóórleven. Doorléven wanneer je het gemis en verdriet sterk ervaart. Dóórleven, als je boodschappen voor een maaltijd moet doen of aan het werk bent. Mij heeft het erg geholpen te beseffen met welke van deze twee manieren van doorleven ik bezig was, op dat bepaalde moment.

Wenen bezocht ik vorig jaar, vanwege een meerdaagse nascholing voor huisartsopleiders over literatuur en geneeskunde. Het onderwerp was empathie. Empathie betekent dat je je probeert in te leven in de gevoelens en gedachten van anderen. Invoelend vermogen dus. We moeten ons als huisartsopleiders proberen in te leven in de huisarts in opleiding. Als huiswerk lazen wij onder andere boeken van Stefan Zweig (Ongeduld) en van Joseph Roth (Job). Dat een gesprekspartner tijdens zo’n scholing ziet, dat wij alle drie aan het doorleven zijn na het verlies van onze partner, heb ik als een sterk staaltje van empathie ervaren.

Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van het CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: Harm van de Kuil

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant