Afbeelding

Dit kun je zelf doen om energie te besparen in het huishouden!

Advertorial

Met die almaar stijgende energierekeningen en de steeds grotere focus op duurzaamheid is het relevant om eens in te zoomen op hoe je je steentje bij kunt dragen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Dagelijks gebruiken we tal van apparaten in het huishouden waarvan je vast en zeker het verbruik wat terug kunt dringen. We geven je een aantal tips om energie te besparen.

Oude apparaten vervangen?

Die oude 8 kilo D-label wasmachine van jaren oud die gebruikt gemiddeld gezien zo’n €100 per jaar meer aan energie dan een nieuw model met A-label. Dat je bespaart met energiezuinige apparaten geldt daarnaast ook zeker voor ander witgoed. Op termijn verdient die investering die je nu maakt zich veelal terug. Voordat je de stap zet om alles wat je nu hebt eruit te gooien en duur te investeren wil je natuurlijk wel goed overwegen of dat het ook echt waard is.

Wil je bijvoorbeeld een nieuwe stofzuiger kopen, dan kom je met een model met stofzak energie-technisch gezien het voordeligst uit. Je moet daar dan wel tegenover zetten dat je stofzakken moet kopen, waardoor je misschien toch liever voor een model zonder stofzak gaat. Kortom, een afweging. Maak bijvoorbeeld een lijstje met de meest oude apparaten in huis, zodat je prioriteiten kunt stellen welke je het beste kunt vervangen.

Eco-stand gebruiken tijdens daluren van energiemaatschappij

Apparaten als de wasmachine, droger en vaatwasser zijn normaliter voorzien van een eco-stand. Dit programma duurt langer, maar gebruikt minder, omdat er hierbij slimmer omgegaan wordt met de opwarming van water. Goed om de energierekening te drukken. Zet je dan ook nog in op de daluren, dan kan het je al helemaal wat geld besparen.

Wat zijn daluren? Dat zijn de ‘minder populaire’ uren voor energiegebruik. Energieaanbieders hanteren dan een lager tarief. De tijden en tarieven verschillen per maatschappij, dus duik zeker even in de voorwaarden van je contract. Vaak vinden de daluren van circa 23.00 uur ’s avonds tot 7.00 uur ’s ochtends plaats. Wil je eerder naar bed? Dan gebruik je de functie ‘startuitstel’, bijvoorbeeld van je vaatwasser of wasmachine. Hiermee programmeer je het apparaat om op een later tijdstip aan te gaan, ideaal. Heeft jouw apparaat deze functie nog niet? Dan heb je een extra reden om hem te vervangen door een energiezuiniger en nieuwer apparaat.

Sluipverbruik en ander onnodig verbruik voorkomen

Een open deur, maar natuurlijk wil je onnodig verbruik zoveel mogelijk voorkomen. Dat lichten we graag toe aan de hand van enkele voorbeelden. Zo zijn er veel mensen die de koelkast open laten staan terwijl ze drinken inschenken, waardoor de koelkast weer harder moet gaan werken om op temperatuur te blijven. En zelfs de beste televisie gebruikt stroom, dus die aan laten staan terwijl je gaat douchen is ook niet optimaal. Val je regelmatig in slaap voor de tv? Stel dan zeker een slaaptimer in.

Wist je dat stekkers die in het stopcontact zitten zelfs verbruiken als er niets aanhangt? Dit wordt sluipverbruik genoemd. En je zou zeker niet de enige zijn die zijn of haar smartphone oplader aan het stopcontact laat hangen terwijl er geen telefoon op aangesloten zit. Trek trekkers dus gewoon uit, dat is ook nog eens beter voor de brandveiligheid.

Maak slim gebruik van duurzame subsidies

Wie het wat groter aan wil pakken die kan er baat bij hebben om te checken welke subsidies er verkrijgbaar zijn. De ambitieuze doelstelling van Weesp is om in 2030 klimaatneutraal te zijn, en daarvoor zijn verschillende regelingen beschikbaar waar jij van kunt profiteren. Denk aan subsidie op isolerende maatregelen als tochtstrips en radiatorfolie, maar ook aan het vervangen van je lampen door ledverlichting. Tevens is er in maart 2022 een collectieve inkoopactie voor groene daken gestart. De acties en subsidies zijn wisselend, dus laat ze niet aan je neus voorbijgaan.

Inwoners van Weesp die energie willen besparen moeten daarnaast zeker eens een kijkje nemen op Weespduurzaam.nl, waar je tips krijgt over het verduurzamen van je woning en het slimmer omgaan met energie. Ook vind je daar de huidige subsidie regelingen terug. Verder vind je er aankondigingen voor informatieavonden over energiebesparing en energiewekking. Je kunt tevens een afspraak plannen met een Energiecoach, die deskundig advies geeft over het verduurzamen van jouw woning (persoonlijk advies)!

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant