Afbeelding

Wat heb je nodig voor een horecakeuken en wat zijn de eisen?

Advertorial

Heb je plannen om een horecazaak te openen? Dit is spannend en uitdagend en er komt veel op je af. Een belangrijke vraag is wat je allemaal nodig hebt voor een horecakeuken. Je wilt immers de gasten niet teleurstellen omdat je niet aan bepaalde voorwaarden kunt voldoen? Daarnaast moet je je realiseren dat je aan zeer strenge hygiëne-eisen moet voldoen. Nog voordat je voorbereidingen treft, is het verstandig om te weten wat je nodig hebt en welke eisen er zijn. Zo ga je goed voorbereid van start.

Wetten en regels waar je aan moet voldoen

Als horecaondernemer staat de hygiënecode HACCP centraal. Dit staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en is een internationaal gestandaardiseerde hygiënecode. In deze code zijn punten opgenomen hoe je als horecabedrijf hygiënisch met voedsel moet omgaan. Het doel van het gebruik van de HACCP hygiënecode, is dat je hiermee gevaren rondom de voedselveiligheid elimineert. Bovendien betreft het niet alleen de bereiding van voedsel, ook de aankleding van een horecakeuken. Denk vloeren, wanden en deuren die gemakkelijk te reinigen zijn en geen vocht mogen opnemen en dat al je apparatuur goed te desinfecteren is. Verder geldt dat als je personeel hebt, je moet voldoen aan de Arbowetgeving. Jij bent dus verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving.

Het koelen van voedsel

Een van de belangrijkste onderdelen in een horecakeuken is een horeca koelkast. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit stelt als eis dat vlees, melk en kaas op een temperatuur van ten hoogste 7° Celsius bewaard moeten worden. Een koelkast in de horeca moet dan ook aan strengere eisen voldoen dan een koelkast thuis. De materiaalkeuze is bijvoorbeeld een belangrijk aspect bij de keuze voor een bepaalde horeca koelkast. Grofweg heb je de keuze uit rvs of wit staal. In veel gevallen wordt gekozen voor rvs. Dit is ten eerste sterk materiaal en ziet er goed uit, het materiaal is hygiënisch en relatief eenvoudig te desinfecteren. Soms staat een horeca koelkast in zicht en dan kan het handig zijn om te kiezen voor een glazen deur. Belangrijk is dat de isolerende eigenschappen van de deur uitstekend zijn.

Het fornuis in een horecakeuken

De basis van voedselbereiding is natuurlijk een horeca fornuis. Je moet ten eerste een keuze maken hoe je wilt koken. Wil je nog klassiek op gas koken of elektrisch op een inductie of een keramische kookplaat? Hoewel het koken op gas minder duurzaam is, kiezen veel koks hier toch nog voor. Niet iedere kok vindt het prettig om elektrisch te koken. Kies je voor inductie, de meeste moderne kookmethode, houd er dan rekening mee dat je pannen hier ook geschikt voor moeten zijn. Je moet speciale inductiepannen aanschaffen.

Langdurig voedsel bewaren

Het is belangrijk om vers voedsel goed te behandelen. Een koelkast is hierbij een vereiste. Toch kan het voorkomen dat je voedsel wat langer wilt bewaren of dat je ijs op het menu hebt? Dan kun je niet zonder een goede horeca vriezer. De indeling, grootte en inhoud, je hebt veel keuze uit diverse soorten vriezers. De wijze waarop een horeca vriezer koelt, speelt een belangrijke rol. Bij een statische horeca vriezer is er geen ventilatiesysteem aanwezig en heb je te maken met een stilstaande lucht. Hierdoor is de temperatuur in de gehele vrieskast constant, maar is er wel het risico op sneller uitdrogen van voedsel. Kies je voor een geventileerde horeca vriezer, dan circuleert de lucht. Er is een hogere luchtvochtigheid en voedsel droogt minder snel uit. Kies daarom een vriezer die aan jouw behoeftes voldoet.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant