Uitvaartkist met glasplaat - Akidia
Uitvaartkist met glasplaat - Akidia

Als iemand sterft aan corona: een kist met glas en beter niet thuis opbaren

Zorg

WEESP Gaat COVID-19 ook hier dodelijke slachtoffers eisen? Daar moet je toch niet aan denken. Behalve als je uitvaartondernemer bent, dan zul je wel moeten. Want mocht het zover komen, dan is het belangrijk dat je alles op een rijtje hebt. In Memoriam Uitvaarten uit Weesp laat weten er klaar voor te zijn. 

Een uitvaartondernemer die een persbericht rondstuurt met de titel 'Is het coronavirus besmettelijk na overlijden?' en daarin meldt dat bij een corona-dode een kist met glasplaat aan te raden is, bij het afleggen een schort met lange mouwen wenselijk is en het virus in de koeling nog tot drie dagen kan overleven; daar kun je van alles van vinden. 

Q&A opgesteld 
Maar de een zijn dood is nu eenmaal de ander zijn brood en het is bovendien nog altijd het beste om goed voorbereid te zijn. Voor Monique Houtzager van In Memoriam Uitvaarten speelt ook mee dat ze vragen krijgt nu het coronavirus in een rap tempo dichterbij komt. Dat is voor haar de aanleiding geweest om een Q&A uit te werken. De informatie en richtlijnen van onder meer de GGD en het RIVM en Houtzagers eigen adviezen en voorzorgsmaatregelen liggen hieraan ten grondslag.

In de koeling
Mensen komen bij In Memoriam met vragen als 'Is het coronavirus besmettelijk na overlijden?'. Daarop zegt de uitvaartverzorger het volgende: "Het antwoord dat wordt gegeven via de GGD en het RIVM is dat het desbetreffende virus wordt overgedragen via hoesten en niezen. En dat een virus over het algemeen niet overleeft op een overledene. Maar tot kort na het overlijden is een overledene nog wel besmettelijk. Bij lage temperaturen (door koeling van het lichaam) en hoge luchtvochtigheid kan een virus nog tot drie dagen na overlijden in een lichaam aanwezig zijn."

Schort met lange mouw
Dit hoeft volgens de Weespse geen verstrekkende gevolgen te hebben voor de uitvaart van een corona-slachtoffer. Er zijn weliswaar zaken waarmee rekening gehouden dient te worden, maar de oplossingen zijn van dien aard dat ze een mooi afscheid niet in de weg staan. Zo laat ze weten dat mensen die overlijden aan het virus dezelfde verzorging krijgen als onbesmette mensen: "De verzorgers besteden altijd veel zorg aan hygiëne. Ze dragen altijd handschoenen en wassen hun handen na afloop altijd met desinfecterende middelen. Bij iemand die aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, kan de gebruikelijke hygiëne het beste worden aangevuld met mondkapjes en een schort met lange mouwen. Aankleden, wassen en de eindverzorging van de overledene kan dan gewoon plaatsvinden".


Monique Houtzager is sinds begin 2019 zelfstandig en onafhankelijk uitvaartbegeleider in Weesp en omstreken. 

Kist met glas
Houtzager stelt dat nabestaanden even goed fysiek afscheid kunnen nemen, maar dat het er wel anders aan toe gaat dan bij andere sterfgevallen. Om de gezinsleden tegen besmetting te beschermen wordt het lichaam van de overledene direct overgebracht naar het uitvaartcentrum: "Een thuisopbaring is af te raden, maar niet uitgesloten. Handcontact met de overledene is mogelijk, mits daarna de handen goed worden gewassen worden gereinigd met handalcohol. Verder lichamelijk contact wordt afgeraden." Voor de opbaring adviseert de Weespse een open kist met een glasplaat (zie foto).

Uitstel aanvragen
Familieleden die in quarantaine zijn en hierdoor vrezen niet bij de uitvaart te kunnen zijn, kan de uitvaartverzorger gerust stellen: "Normaliter moet een uitvaart in Nederland binnen zes werkdagen na de overlijdensdatum plaatsvinden, maar als er sprake is van bijzondere omstandigheden kan er uitstel worden aangevraagd. Als uitvaartbegeleider kan ik dit aanvragen." Klik hier voor het volledige overzicht met informatie en adviezen namens In Memoriam Uitvaarten. 

Monique houtzager is sinds begin 2019 zelfstandig en onafhankelijk uitvaartbegeleider in Weesp, Muiden, Wijdemeren en het Gooi. Voor die stap werkte ze tien jaar voor een van de grootste uitvaartorganisaties van Nederland. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant