Het Grote Plein was afgezet voor ene handjevol demonstranten.
Het Grote Plein was afgezet voor ene handjevol demonstranten. Foto's: Hans Peijs

Alles was leeg in de binnenstad

Algemeen

WEESP - Aan de demonstratie van de actiegroep Pro Zwarte Piet vanmiddag op het Grote Plein deed een handjevol mensen mee. Het waren er zo weinig dat besloten is de afsluiting van het Grote Plein al om half twee in plaats van half vier op te heffen. En daar waren de winkeliers in de Nieuwstraat en Slijkstraat blij mee, want die hadden een heel slechte omzet vanwege het feit dat de binnenstad nagenoeg onbereikbaar was. 

Leeg is het trefwoord van deze zaterdag. Vrijwel leeg was het Grote Plein, compleet leeg was een afgezet vak in de Nieuwstraat voor mensen die tégen Zwarte Piet wilden demonstreren, heel veel parkeervakken waren lange tijd leeg en ook veel winkels waren nagenoeg leeg. Omdat er gevreesd werd voor schermutselingen tussen voor en tegenstanders van Zwarte Piet waren er wel veel agenten op de been: zo ongeveer elke demonstrant had zijn eigen agent.

Weinig Weespers
Onder het handjevol demonstranten waren nauwelijks Weespers. De paar demonstranten die er waren, kwamen van heinde en ver.

Winkeliers: een slechte dag
Inmiddels klaagden de Weesper winkeliers van de Nieuwstraat en Slijkstraat steen en been over het afgezette Grote Plein. "Ik weet niet waar de gemeente mee bezig is, maar dit slaat natuurlijk helemaal nergens op", liet slager Maarten van Donk namens de winkeliers weten. "Dit is voor veel ondernemers echt een heel slechte dag, terwijl de zaterdag normaal gesproken de beste dag van de week is. Het is ongelooflijk dat dit allemaal heeft kunnen gebeuren."

Veel parkeervakken op de Nieuwstraat bleven leeg. Normaal de drukste dag van de week.

Vrijgegeven
De winkeliers waren dan ook blij dat de actievoerders hun boeltje pakten, waarna rond half twee het Grote Plein weer werd vrijgegeven.

De organisator van de Actie Groep Pro Zwarte Piet wijst erop dat de gemeente de plek heeft aangewezen. "Wij zijn door de gemeente daar geplaatst terwijl wij in eerste instantie een andere locatie hadden uitgekozen, waarbij niemand gehinderd zou worden."

Er was veel politie op de been.
   

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant