Afbeelding

Partijen gaan door met polderplan

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

Binnen een jaar moeten de eerste vernieuwde plannen voor de bebouwing van de Bloemendalerpolder, tussen Weesp en Muiden, bekend worden. Deze week is besloten om de samenwerking tussen de gemeente en de marktpartijen voort te zetten. Een besluit dat nu al op kritiek kan rekenen.

De officiële samenwerking tussen publieke en private partijen zou eind deze week verlopen. Het college van B&W heeft de afgelopen maanden onderhandelingen gevoerd met de ontwikkelaars en ziet genoeg aanknopingspunten om toch door te gaan met de nieuwbouwplannen. Dat heeft het college de gemeenteraad maandag achter gesloten deuren verteld. Het huidige plan is flink aangepast; de bebouwing van de Vechtoevers is definitief van de baan, er komen minder woningen in de polder en wordt er gefaseerd gebouwd. Ook is de grondprijs in de polder naar beneden bijgesteld, daardoor zijn de financiële verwachtingen minder hoog.

Het besluit om door te gaan kan rekenen op kritiek in de gemeenteraad. Verschillende politieke partijen vinden het onbegrijpelijk dat de raadsleden zich niet meer mochten buigen over de nieuwe plannen. Ook het feit dat alle vergaderingen en besprekingen over de polder de afgelopen maanden achter gesloten deuren hebben plaatsgevonden, is in het verkeerde keelgat geschoten. De komende maanden gaat de gemeente praten over de laatste details. Volgend jaar kan dan alles worden samengevoegd in een nieuw Masterplan voor de Bloemendalerpolder.

Fusie
Er wordt al jaren gesproken over de nieuwbouw in de polder. De afgelopen jaren kende het project meerdere grote tegenslagen, onder meer door de economische crisis. De polder zelf is ook nog eens een heet hangijzer in de fusieperikelen van de gemeente Weesp. Op dit moment is driekwart van de polder van de gemeente Muiden. Als Muiden uiteindelijk gaat fuseren met Naarden en Bussum, dus zonder Weesp, dan wil Weesp de polder hebben. Muiden wil juist de polder niet kwijt om de controle over de bouwplannen niet te verliezen. Donderdag maakte de gemeente Muiden bekend weer mee te willen praten over de nieuwbouw

Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief