Afbeelding
Advertentie

Green Energy en Electricity Day 2019: groene energie al op, enkel stroom nog niet

Algemeen

Huh? Op 6 februari 2019 was het zover: Green Energy Day. Deze dag komt jaarlijks terug en markeert het moment waarop de jaarlijkse hoeveelheid groene energie "op" is voor de rest van het jaar. Vanaf dat moment stappen we symbolisch weer over op de grijze energie. Dit is daarom dan ook een symbolisch evenement, aangezien het gebruik van groene energie natuurlijk het hele jaar doorgaat. Toch is Green Energy Day een goed moment om duidelijk te maken hoeveel groene energie we daadwerkelijk tot ons beschikking hebben in Nederland.

10,3% energieverbruik
In totaal bestaat 10,3% van ons energieverbruik uit groene en duurzame energie. Wanneer dit percentage wordt omzet in tijd, blijkt dat we in totaal 37 dagen volledig van duurzame energie kunnen leven. Daarom werd dit jaar na 37 dagen Green Energy Day gevierd: een dag om het gebruik van groene energie nog meer te stimuleren.

Duurzaam energieverbruik
Het klinkt misschien teleurstellend dat slechts 10,3% van ons energieverbruik uit groene energie bestaat. Toch is dit een hele verbetering in vergelijking met voorgaande jaren. Green Energy Day wordt dan ook steeds later in het jaar gevierd, wat betekent dat we allemaal de goede kant op gaan. In 2017 werd de feestdag al op 27 januari gevierd en de verwachting is dat we deze dag in 2020 pas op 13 februari hoeven te vieren. Er wordt vaak gedacht dat het gebruik van groene energie laag is omdat veel mensen nog geen duurzame keuzes maken, maar dat is niet helemaal het geval. Er is namelijk een beperkte hoeveelheid groene energie waar we gebruik van kunnen maken.

Green Electricity Day op 15 maart
Bij Green Energy Day wordt gekeken naar gas- en stroomverbruik. Wordt er enkel gekeken naar stroomverbruik, dan zou alle groene stroom pas op zijn op 15 maart. Stroom is al steeds vaker duurzaam verkregen, gas nog niet.

Vraag en aanbod
Het opwekken van groene energie gebeurt met relatief nieuwe technieken, zoals zonnepanelen, windmolens en warmtepompen. Het is een hele investering om voldoende windmolenparken en zonneparken aan te leggen om heel Nederland te voorzien van groene stroom. Het is dus niet zo dat de vraag naar groene alternatieven beperkt is, maar dat er een capaciteitsprobleem is. Wie het belangrijk vind om duurzame alternatieven te gebruiken, kan energieleveranciers vergelijken Zo vindt iedereen de meest groene energieleverancier die tegelijkertijd de voordeligste prijzen hanteert. Hoe groter de vraag, hoe meer groen we moeten ontvangen en hoe later in het jaar Green Energy Day kan vallen.

Duurzame energie in Weesp
Ook in Weesp is er steeds meer aandacht voor de groeiende vraag naar duurzame energie. Veel inwoners plaatsen al zonnepanelen op hun eigen dak, maar niet iedereen kan deze investering betalen. Daarom is er onlangs een oproep gedaan om een eigen energiecoöperatie te beginnen met inwoners uit Weesp. Zij kunnen zich in de toekomst mogelijk aansluiten bij een particuliere coöperatie, waarbij duurzame energie als het ware gedeeld wordt. Eigenaren van zonnepanelen kunnen een deel van hun opgewekte energie afstaan en andere leden van de coöperatie kunnen deze energie weer afnemen. Zo blijft de balans tussen vraag en aanbod beter in stand. Wie weet vieren we Green Energy Day al over een aantal jaar pas in november!

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant