Afbeelding

Wethouder De Lange zet alles op alles om 'Gezicht op Weesp' naar Weesp te halen

Cultureel

WEESP - Weesp is in rep en roer vanwege de ontdekking van het 17e-eeuwse schilderij van de Hollandse meester Jan van Beerstraten. Cultuurwethouder Léon de Lange boort al zijn contacten aan om het schilderij in een museum te krijgen.

Het gaat om een in Weesp onbekend doek uit 1657 van de schilder Jan van Beerstraten. Op het werk zien we de Vecht vanaf wat wij nu de Stationsweg noemen. De loop van het water en het 'schip' van de Grote Kerk zijn duidelijk herkenbaar. De prominente stadspoort werd 180 jaar geleden gesloopt. Het doek zat lang in een buitenlandse privécollectie en dook onlangs op op een kunstbeurs. De vraagprijs zou enkele tonnen bedragen.

Lees ook op WeesperNieuws Extra: 'Er ontstaat iets in Weesp door dit schilderij'

De Lange merkt dat de vondst, maar ook het schilderij zelf, in Weesp veel los maakt. Een veelgehoorde opmerking is: kunnen 'we' het kopen? Weesp kan dat in z'n eentje vergeten, maar als de juiste partners gevonden worden die het enthousiasme delen, dan ziet De Lange mogelijkheden. Hij wil het gesprek aangaan met Amsterdam, maar ook met het Rijk. "Van Beerstraten is een prominente schilder uit de Gouden Eeuw van wie andere werken in vooraanstaande musea hangen. Wellicht dat een museum zegt: dit is zo'n prachtig werk, we nemen het op in onze collectie." Of dat kans van slagen heeft, kan De Lange niet inschatten. "Dit is ook voor mij nieuw."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant