Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Het centrum van Weesp krijgt ondergrondse afvalcontainers

Buurt / wijk

WEESP In het centrum van Weesp komen ondergrondse afvalcontainers, net zoals dat in de hele Regio Gooi en Vechtstreek gebeurt. Dat maakt de gemeente Weesp bekend. 

De keuze voor ondergrondse containers is al eerder in regioverband gemaakt en hiermee verdwijnen de huisvuilzakken uit het straatbeeld. 

De gemeente en de GAD gaan nu eerst onderzoeken welke locaties het meest geschikt zijn om ondergrondse afvalcontainers te plaatsen. Wekelijks wordt hier het afval nog aangeboden met losse vuilniszakken op straat. Dat leidt tot zwerfafval en bovendien komt er weinig van afval scheiden. Het ziet er slordig uit en trekt ander afval en ongedierte aan. 

Makkelijker gezegd dan gedaan
Er zullen containers komen voor restafval en papier en bovengrondse zuiltjes voor GFTE (groente- fruit en tuinafval en etensresten). “Het vinden van goede locaties voor ondergrondse containers is in een oude en krappe binnenstad makkelijker gezegd dan gedaan. Kabels, leidingen, boomwortels en bodemtype maken niet elke plek geschikt en ook moeten we rekening houden met de hijs- en draairuimte van de inzamelwagen. Daarnaast speelt het historische karakter van de binnenstad eveneens een rol: je plaatst liever geen container voor een fraai monument”, aldus de gemeente.

Twintig locaties zoeken
Op een aantal locaties zijn al ondergrondse containers, deels zullen deze in een onderhoudstraject worden vervangen. De gemeente en de regionale afvaldienst GAD starten binnenkort met een inventarisatie- en participatieproces om uit te vinden wat de meest geschikte plekken zijn. Er wordt gezocht naar circa 20 locaties. Bij het kiezen van de locaties van de containers wordt er zoveel mogelijk rekening met de reacties van bewoners, zo belooft de gemeente: “We streven naar de best mogelijke oplossing voor alle partijen en leggen vooraf de plannen aan de bewoners voor”.

Het is de bedoeling de containers voor het eind van 2021 te plaatsen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant