Afbeelding
Foto: Historische Kring Weesp

OUD EN NIEUW: Van restaurant via Auberge en discotheek tot Tong Ah

B2b

Weesp heeft veel iconen waarvan het ondenkbaar is dat ze er niet zouden zijn. Restaurant Tong Ah is daarvan een sprekend voorbeeld, want dat ligt op een markante plek en heeft een bijzondere geschiedenis bovendien.

Coenraad Johannes van Houten, de uitvinder van cacaopoeder, zocht uitbreiding voor zijn fabriek en kocht in 1850 de leegstaande fabriek De Adelaar in Weesp. Dit was de start van een bedrijf dat wereldfaam zou bereiken en dat er ook voor zorgde dat Weesp een welvarende stad werd. Want zowat de halve stad was afhankelijk van deze superwerkgever. Van Houten breidde door de decennia heen enorm uit en Weesp groeide daardoor aanzienlijk.

Het beeldmerk van Van Houten is een adelaar en deze vogel keerde dan ook regelmatig terug in de samenleving. Vanuit Van Houten werden bijvoorbeeld meerdere verenigingen opgericht, waarvan Koninklijke harmonie De Adelaar één van de bekendste is.

Restaurant

Wat niet iedereen (meer) weet, is dat er ook een restaurant was met de naam De Adelaar. Dat was jarenlang gevestigd aan de Provincialeweg. Deze weg werd in 1936 aangelegd via de zogenoemde werkverschaffing en werd de verbinding tussen Amsterdam/Diemen enerzijds en Bussum/Hilversum aan de andere kant. De aanleg van deze weg betekende dat Weesp richting het zuiden kon groeien, waarbij een nieuwe weg, die de CJ. van Houtenlaan ging heten, aansloot op de nieuwe Provincialeweg. Op het kruispunt van deze wegen kwam een tankstation en Van Houten liet er een restaurant met terras bouwen. Dat werd restaurant De Adelaar. Die naam was overigens goed zichtbaar, want op het dak prijkte jarenlang een enorme adelaar.

Puik restaurant

De Adelaar, dat verpacht werd door de familie Van Houten, stond wijd en zijd bekend als een puik restaurant. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het restaurant aan de rechterkant een grote zaal erbij met plek voor feesten en partijen en ondernemersvereniging Rotary Club Weesp hield hier alle bijeenkomsten en vergaderingen. Volgens de overlevering kwamen er ook regelmatig bekende Nederlanders een bakje koffie drinken, onder wie Joop Doderer, die we beter kennen als Swiebertje.

Auberge

Maar zoals het wel vaker gaat in de horeca, was restaurant De Adelaar geen heel lang leven beschoren. Aan het einde van de jaren zeventig werd het restaurant Auberge Le Canard, (Herberg de Eend), daarna zat er korte tijd een discotheek in en in 1983 brak er een grote brand uit waarbij van de inboedel niets overbleef. De buitenmuren van het karakteristieke restaurant bleven echter staan en tegenwoordig zit er al weer jarenlang het succesvolle Chinese restaurant Tong Ah.

Benzinestation

Het benzinestation hoort bij het restaurant zoals Yin bij Yang. Begin jaren vijftig vestigde zich hier Garage Kost (dealer van Volkswagen) en ook was er een showroom voor de blinkende nieuwe bolides. ‘Bij het bedrijf in Weesp behoort tevens het restaurant “De Adelaar”, waar vele cliënten een kopje koffie, lunch of diner gebruiken, terwijl hun Volkswagen in behandeling is’, aldus een folder van Garage Kost in 1957. Het tankstation zit er nog steeds. Het brandstofmerk dat hier jarenlang werd verkocht was Texaco en inmiddels is dat, ook al weer jarenlang, BP.

Bron: o.a. Historische Kring Weesp

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant