Door het gebit van je kind elk halfjaar te laten controleren worden eventueel problemen op tijd gesignaleerd.
Door het gebit van je kind elk halfjaar te laten controleren worden eventueel problemen op tijd gesignaleerd. Foto: Tandheelkundig Centrum Weesp
Ondernemer vertelt

Eén op de vijf kinderen gaat nooit naar de tandarts

Algemeen

Weesp Tandheelkundig Centrum Weesp gaat vanaf eind september poetslessen geven op basisscholen in Weesp. Volgens tandarts Tanja Ninkovic is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd bewust worden van een goede mondgezondheid en hun eigen invloed daarop. “Kinderen die vanaf jonge leeftijd leren om hun mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in het verzorgen van hun gebit op volwassen leeftijd.”

“Vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen kun je je kind al meenemen naar een controleafspraak bij de tandarts.” Tanja Ninkovic legt uit dat halfjaarlijkse tandartsbezoeken vanaf jonge leeftijd een kind helpt om te wennen aan de tandarts. “Maar dat niet alleen. Door het gebit van je kind elk halfjaar te laten controleren bij de tandarts, worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd. Zo worden problemen voorkomen of tijdig ontdekt waardoor een pijnloze behandeling mogelijk is. Daarmee voorkom je dat je kind vroeg tandartsangst ontwikkelt.”

De 44-jarige Ninkovic groeide zelf op met veel suikers, weinig poetsen, veel kiespijn en daardoor pijnlijke behandelingen bij de tandarts. “Ik weet hoe naar het is om een slecht en pijnlijk gebit te hebben als kind. Ik durfde zelfs nooit te lachen. Dat gun ik geen enkel kind. En dat hoeft ook niet, want mondzorg is voor kinderen ontzettend goed geregeld in Nederland. ”De tandarts doelt op het gegeven dat mondzorg voor kinderen tot achttien jaar in de basisverzekering is opgenomen. “Het is dus kosteloos voor ouders, maar ik denk dat niet elke ouder dat weet. Want uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf kinderen nooit naar de tandarts gaat.”

                “Maar liefst 39% van de elfjarigen heeft gaatjes”

Volgens Ninkovic gebeurt het niet altijd bewust dat kinderen geen tandarts zien. “Veel ouders zijn druk. Ze werken, moeten de kinderen naar school brengen, willen zelf sporten en noem het maar op. Hierdoor vergeten ze simpelweg om een halfjaarlijkse afspraak bij de tandarts te maken voor zichzelf en hun kinderen.” Bij Tandheelkundig Centrum Weesp wordt dit ondervangen door na elke afspraak direct een nieuwe afspraak in te plannen. “Onze ervaring is dat patiënten dat prettig vinden, want zo hoeven ze er zelf nooit aan te denken.”

Poetsles op school
De tandarts noemt het zorgwekkend dat maar liefst 39 procent van de elfjarige kinderen gaatjes heeft (bron: TNO-2018). “We willen het belang van een gezond kindergebit onderstrepen bij leerkrachten, jonge kinderen en hun ouders, daarom gaan we vanaf deze maand poetslessen geven op basisscholen in Weesp. Het doel van deze lessen is het bevorderen van de mondgezondheid van kinderen en tandartsbezoek stimuleren. We maken kinderen bewust van hun eigen invloed op de mondgezondheid. Want hier hebben ze hun hele leven profijt van. Bovendien is voorkomen beter dan genezen.”

Bel voor advies of het maken van een afspraak 0294-413700.



Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant