Afbeelding

Groen licht voor restauratie begraafplaats Landscroon

Algemeen

WEESP Het college van gemeente Weesp heeft op 12 oktober ingestemd met het plan van aanpak voor de restauratie van begraafplaats Landscroon.

Het doel van de restauratie is om de begraafplaats beter onderhouden en veiliger te maken. De restauratie geldt alleen voor het oudste deel en de huidige beheerder, De Nieuwe Ooster, neemt de uitvoering en aanbesteding van de werkzaamheden op zich. 

In 2020 werd begraafplaats Landscroon aangewezen als gemeentelijk monument. De Historische Kring Weesp had daar in 2018 al een aanvraag voor gedaan, maar de gemeente wilde eerste onderzoek doen. Op Landscroon liggen veel prominente Weespers begraven, waaronder de familie Van Houten, diverse burgemeesters en oorlogsslachtoffers. 

“De begraafplaats is al langere tijd gesloten en er zijn geen nabestaanden meer voor het verzorgen van de graven,” schrijft de gemeente. “Hierdoor is achterstallig onderhoud ontstaan aan grafstenen en groen. Dat wordt nu aangepakt: de grafstenen met de meeste beschadigingen worden hersteld en braamstruiken en klimop worden teruggesnoeid.”

Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld voor de restauratie. “Het plan van aanpak is opgesteld door de afdeling Monumenten en Archeologie (MenA) van de gemeente Amsterdam. Voor het opstellen van het plan van aanpak heeft MenA diverse onderzoeken gedaan en gesproken met verschillende betrokkenen en experts op het gebied van funerair erfgoed, groen en ecologie. De meest beschadigde graven zijn in kaart gebracht en met elkaar is een prioritering van de werkzaamheden vastgesteld. De Historische Kring Weesp is betrokken bij het opstellen van het plan van aanpak en blijft dat ook tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant