Onder andere bij het stadhuis werden oranje lampen opgehangen.
Onder andere bij het stadhuis werden oranje lampen opgehangen. Foto: WeesperNieuws

Gemeente doet mee aan wereldwijde actie ‘Orange the World’

Algemeen

WEESP Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Ook in de Gooi- en Vechtstreek, laat de gemeente weten. “Dat moet stoppen.” Daarom doen zij mee aan de wereldwijde actie ‘Orange the World’.

Van 25 november (de Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Dag van de Rechten van de Mens) vinden jaarlijks zestien dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen plaats. Om de actie zichtbaar te maken kleuren in Weesp in die periode verschillende gebouwen oranje, waaronder het stadhuis en bruggen.

Taboe

“De kans dat vrouwen te maken krijgen met geweld in huiselijke kring of seksueel geweld is groter dan iedere andere vorm van geweld,” schrijft de gemeente. “Een op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, een op de vijf is weleens mishandeld door een (ex)partner en meer dan 75 procent van de vrouwen en meisjes is slachtoffer van een vorm van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag. De overgrote meerderheid doet hiervan echter geen aangifte of melding. Veelal omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden.”

“Iedereen kan een rol spelen in het stoppen van geweld,” vervolgt de gemeente. “Natuurlijk door zelf geen geweld te gebruiken. Maar ook door vrouwen en meisjes die geweld melden serieus te nemen, te steunen en te doen wat nodig is om hen zich veilig te laten voelen. Of het taboe te doorbreken door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en anderen aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.”

Activiteiten

In de Gooi en Vechtstreek zetten de Soroptimisten zich ook in voor Orange the World. Dit is een organisatie van vrouwen die zich inzet voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en meisjes. De Soroptimisten in de regio organiseren allerlei activiteiten, vooral in Hilversum en omgeving. 

Daarnaast zijn er ‘orange table talks’ te beluisteren waar mannen en vrouwen in gesprek gaan over hun eigen rol in het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes. 

De activiteiten die in de regio worden georganiseerd en de gesprekken zijn terug te vinden via www.orangepaper.nu.

Vrouwen en meisjes die te maken hebben met geweld, kunnen contact opnemen met de politie via 0800-8844. Als het gaat om geweld in huiselijke kring kan er (anoniem) contact worden 2 van 2 opgenomen met Veilig Thuis via 0800-2000. Is er sprake van een onveilige situatie of een crisis en is er direct hulp nodig? Bel dan met 112.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Coördinator vreest dit najaar voor forse cliëntentoename Ook bij Gooise Voedselbank geen sprake van zomerdip Mensen 16 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
De ware helden van de club Of hij een keer wilde klokken? Nu zit Willem al bijna 30 jaar bij de triatlon Sport 16 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
Regio Gooise heide kleurt nu ‘extreem vroeg’ paars Natuur en Milieu 15 aug, 15:15
Logo
Afbeelding
Indië-herdenking Einde Japanse bezetting herdacht Algemeen 15 aug, 14:20
Afbeelding
Verpaupering Weesp Ingezonden brief 15 aug, 14:00
Afbeelding
Beter een gouden buur, dan een verre vriend Mensen 15 aug, 10:00
Logo
Afbeelding
Zomerrubriek ‘Weesper voor één dag’ Ronald de notenman: ‘Weesp is een goede markt’ Mensen 15 aug, 09:20
Afbeelding
Drukte bij de Spiegelplas Algemeen 14 aug, 16:13
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief