Afbeelding

Belang van hobby’s en interesses op jouw cv

Advertorial

Als je gaat solliciteren, dan is het van belang om jouw curriculum vitae, ofwel cv zo goed mogelijk te maken en alle informatie te gebruiken die van belang zijn op de vacature waarop je wilt solliciteren. Het onderdeel hobby’s en interesses op het cv wordt vaak onderschat en kan het verschil maken om jou te onderscheiden van alle andere sollicitanten. Maar waarom is het goed dit te vermelden?

Hobby’s en interesses
Het is, in de meeste gevallen, wel degelijk van belang om hobby’s en interesses te vermelden op het cv. De reden hiervan is dat de recruiter een goed beeld krijgt van hetgeen dat jij in je vrije tijd doet en het zegt iets over jouw karakter.

Zo zorg je voor een persoonlijk cv dat zeker voor gespreksstof kan zorgen in het sollicitatiegesprek. Wel is het goed om na te denken wat je wel en niet op het cv wilt vermelden. Ze moeten natuurlijk wel relevant zijn en aansluiten op de vacature.

Het is altijd goed om in steekwoorden te vermelden wat je doet in jouw privé leven en waar jij plezier uit haalt. Wat je tegenwoordig ook vaak ziet is dat mensen het kort in 1-2 zinnen samenvatten wat ze graag doen. Dit komt wat persoonlijker over! Ook vrijwilligerswerk of lidmaatschap van een vereniging is een mooie bijdrage.

Wanneer vermeld je hobby’s en interesses wel?
Je vermeld alleen jouw hobby’s en interesses die goed aansluiten bij de vacature waarop je solliciteert. Een voorbeeld kan zijn dat in de vacature gevraagd wordt om te fungeren als coach of dat jij een coachende rol aanneemt binnen de organisatie. En als je bij je sportvereniging een junior voetbalteam coacht, is dit een mooie verbinding tussen de functie en jouw talenten / kwaliteiten.

Je kijkt dus over het algemeen naar jouw competenties en de competenties die van jou gevraagd worden in de vacature. Ga je voor een creatieve functie, dan ben jij vaak in jouw vrije tijd ook creatief bezig in de vorm van schilderen, tekenen en knutselen.

En wanneer niet?
Het is niet altijd nodig om je hobby’s en interesses te vermelden. Houd rekening met wat voor vragen / opmerkingen je te maken kunt krijgen als je hobby’s vermeldt die niet goed in het daglicht staan.

Hobby’s en interesses die verdachte vragen oproepen kun je beter achterwege laten. Denk hierbij aan uitgaan, politieke voorkeur(en), religie en/of gamen.

Vermeld ook geen hobby’s en interesses die tegenstrijdig is met de kernwaarden en bedrijfscultuur van het desbetreffende bedrijf. Dat kan namelijk funest zijn om uitgenodigd te worden op gesprek.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant