Afbeelding

Albert Heijn verwacht verlies met Dirk naast de deur

Algemeen

WEESP - Albert Heijn wil in het nieuwe winkelcentrum aan de Achtergracht niet naast een Dirk van den Broek zitten. Maar een Aldi is geen probleem, zo meldden we vorige week. Hoe zit dat?

Het is een kwestie van omzetbegrotingen. Albert Heijn verwacht met de winkel aan de Achtergracht op termijn verlies te draaien als gevolg van een Dirk naast de deur. Maar met een Aldi als buurman wordt een positief resultaat verwacht.

Dit is af te leiden uit de door Albert Heijn verstrekte omzetbegrotingen die zijn aangevoerd in het kort geding dat ontwikkelaar De Grutterij aanspande tegen Albert Heijn (Ahold). De Grutterij eiste dat Albert Heijn zou verhuizen van het oude naar het nieuwe gedeelte, zodat ook het oude gedeelte kon worden vernieuwd. Maar omdat De Grutterij Dirk van den Broek voor die nieuwe winkel heeft geïnteresseerd, blijft Albert Heijn zitten waar het zit en staat de nieuwe winkel leeg. De Grutterij stelt dat Albert Heijn zich daarmee niet aan het verhuiscontract houdt.

De rechter stelde De Grutterij in het ongelijk. Albert Heijn heeft genoegzaam aannemelijk gemaakt dat een investering in de nieuwe winkel aan de Achtergracht een verliesgevende onderneming oplevert als Dirk van den Broek in het andere deel van het winkelcentrum komt. De producten bij Dirk van den Broek blijken een aanzienlijke overlap met het assortiment aan producten bij Albert Heijn en Dirk heeft net als AH een uitgebreide versafdeling.

Minimale overlap
De enige supermarkt die voor AH acceptabel is, is een Aldi. Dit vanwege de minimale overlap in het assortiment, zo lezen we in het rechtbankverslag. De rechter wijst ook op het goed verhuurderschap dat De Grutterij moet tonen en de afspraak dat rekening wordt houden met de belangen van Ahold.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant