Afbeelding

Volgend jaar zwart, gekleurd of met vegen?

Algemeen

WEESP - "Ik begrijp het ook wel", zegt Joyce, initiatiefneemster van de de demonstratie tegen Zwarte Piet in Weesp. "Als je jarenlang niks verkeerds hebt gezien in Zwarte Piet, dan is het misschien ook lastig om ervan af te wijken. Maar toch is het belangrijk, want de Zwarte Piet kwetst een heleboel mensen, ook kinderen."

De Weespse protesteerde vorig jaar in haar eentje tijdens de intocht, dit jaar was ze in een groep van circa 15 mensen. Ze stonden op een vooraf aangewezen plek naast de Grote Kerk. Toen de stoet met Sint en de vele tientallen Zwarte Pieten voorbij trok, scandeerden de demonstranten leuzen als: "Zwarte Piet is zwart verdriet" en "niet praten maar poetsen".

Kinderen
De kinderen die daar bij stonden of langsliepen, keken op en begrepen er maar weinig van. De meeste volwassenen negeerden de demonstratie. Sommigen van hen mopperden er openlijk over en liepen hoofdschuddend langs, terwijl een enkeling de demonstranten een hart onder de riem stak. De demonstratie verliep ordentelijk. Er waren ongeveer net zoveel agenten als demonstranten.

Roetveeg
Raadslid Kitty Jong (PvdA) voegde zich bij de demonstranten. "Het is tijd voor verandering", zegt ze. Zij ziet volgend jaar het liefst alleen roetveegpieten in Weesp, terwijl Joyce allemaal gekleurde pieten beter vindt. 

Oplossing
Hoe dan ook: beiden hopen dat er in Weesp in goede harmonie en met respect voor elkaars opvattingen een oplossing kan worden gevonden, want ze zijn het erover eens dat de verharde discussie een oplossing in de weg staat. 

Video
NOS op 3 volgde Joyce in de aanloop naar de demonstratie en sprak met haar over de reacties die ze krijgt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant