Elke leerlingen legt een bloemetje
Elke leerlingen legt een bloemetje

Honderden leerlingen bij herdenking

Cultureel

WEESP - De Kinderherdenking in de Grote Kerk maakte woensdag bij de honderden leerlingen van de Weesper basisscholen veel los. De boodschap kwam aan.

Elk jaar wordt Kinderherdenking gehouden door de stichting Nationale Herdenkingen Weesp. Basisschoolleerlingen hadden tot twaalf uur geen les en waren aanwezig in de Grote Kerk, om naar het verhaal te luisteren van de 87-jarige Hélène Petter en haar dochter Debby. Op deze manier werden de leerlingen betrokken bij onze geschiedenis.

De bijeenkomst begon met basisschoolleerlingen van basisschool de Hobbedob en de Terp. Zij droegen gedichten voor over oorlog en over verdriet. Kort hierna kwamen Hélène Petter en haar dochter Debby het podium op. Hélène, die veertig jaar in Weesp heeft gewoond, was speciaal naar de kerk gekomen met haar dochter, die voormalig nieuwslezeres is en schrijfster van het boek Ik ben er nog: het verhaal van mijn moeder. Hélène is joods en heeft de oorlog overleefd door onder te duiken.


Drukte bij het monument op de Ossenmarkt

'Op 1 september 1941 overleed mijn moeder op 42-jarige leeftijd. Gelukkig heeft ze de tijd die hierna kwam niet meegemaakt,' vertelde Hélène, om vervolgens aan de basisschoolleerlingen, die geboeid luisterden, uit te leggen wat de oorlog inhield.
'Iedere dag verdwenen meer kinderen, maar niemand durfde er een woord over uit te spreken. De lessen, die gingen gewoon door.' Een jongen uit groep zeven kreeg tranen in zijn ogen en vroeg: 'dus helemaal niemand sprak?'

De kinderen hadden al een reeks lessen gehad op school over dit onderwerp, om zich voor te bereiden op het verhaal van Hélène, maar vonden de oorlog nu pas daadwerkelijk waarachtig. 'Nu realiseer ik me pas hoe écht alles was,' riep een meisje uit. De leerlingen leerden dat Nederland toch ooit niet zo'n veilig land was.

'Ik ben hier in de kerk omdat ik weet hoe het is om gediscrimineerd te worden,' vermeldt Hélène. 'En discriminatie gebeurt nog steeds, kijk maar naar hoe moeilijk het gaat tussen Palestina en Israël, of tussen Moslims in Nederland en de rest van de bevolking.' Een mooie een actuele boodschap dus.


Van Bochove spreekt de leerlingen toe

Na de toespraak van Hélène, die rond elf uur eindigde, liepen de leerlingen naar het oorlogsmonument op de Ossenmarkt. Burgemeester Van Bochove hield een toespraak over waarom de dodenherdenking nodig is en Corry Alberts legde de betekenis van het monument uit. Leerlingen lazen gedichten voor en er werden bloemen neergelegd.



Bloemen bij het monument. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant