Een fragment van het schilderij van Van Beerstraten. Verderop in dit artikel staat het in volle glorie.
Een fragment van het schilderij van Van Beerstraten. Verderop in dit artikel staat het in volle glorie.

‘Er ontstaat iets in Weesp door dit schilderij’

Cultureel

Half Weesp is in rep en roer vanwege de ontdekking van het 17e eeuwse schilderij van de Hollandse meester Jan van Beerstraten. Cultuurwethouder Léon de Lange boort al zijn contacten aan om het schilderij in een museum te krijgen.

Om te beginnen is het zicht op het winterse Weesp in 1657 fascinerend. Tegelijk dringt de vraag zich op: kunnen we het kopen? Het werk dook onlangs op op een kunstbeurs. De vraagprijs zou enkele tonnen bedragen. In de wandelgangen gaan bedragen rond die variëren van tweehonderdduizend euro tot meer dan het dubbele.

Op maandag schreven we al over de bijzonderheid van dit schilderij, wat we erop zien en wat het ons vertelt over het 17e eeuwse Weesp.

Wandelen door het schilderij

Tijdens het opnemen van de podcast De Collegekamer met wethouder Léon de Lange (D66) konden we onze ogen niet afhouden van de foto van het schilderij. We begonnen aan een wandeling door het tafereel.

Wandel en luister een stukje mee…

In een museum

Ruim 360 jaar later zegt De Lange: “In Weesp heerst grote verwondering over dat dit schilderij er is. Met daar de opmerking bij: kunnen we het kopen?”

Weesp kan dat in z’n eentje vergeten, maar als de juiste partners gevonden worden die het enthousiasme delen, dan ziet De Lange mogelijkheden. “Dat is nog wel een uitdaging.”

Het ligt voor de hand dan aan Amsterdam te denken, onze lieve, grote, rijke fusiepartner. Uiteraard heeft De Lange daar ook aan gedacht, maar hij schakelt meteen door naar het Rijk. “Ik kan mij voorstellen dat we met Amsterdam in gesprek gaan. Je moet kijken naar de meerwaarde. Van Beerstraten is een prominente schilder, andere mooie werken van hem hangen in prominente musea. Dat ‘we’ nu de mogelijkheid hebben om dit werk publiek toegankelijk te maken (het kwam uit een privé-collectie -red), dan is het voor het Rijk een mogelijkheid om te zeggen: hé daar willen we eens naar kijken.”

Opkomend optimisme

“Wellicht dat een museum zegt: dit is zo’n prachtig werk, we nemen het op in onze collecte. Zover zijn we nog niet, maar mocht het zover komen dat zal ik de eerste zijn die een belletje doet met de vraag om het hier in bruikleen te krijgen. Permanent of tijdelijk.”

Het is te vroeg om te stellen dat kans van slagen heeft, maar de opwinding die dit schilderij op veel plekken in Weesp losmaakt sterkt De Lange in zijn optimisme.

 ”Het is echt nog een zoektocht. Als inwoners hiervoor ideeën hebben, meld je zeker. Wij gaan hier rustig mee door en we hopen dit schilderij uiteindelijk te kunnen laten zien aan alle Weespers.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant