Het stroomnet in Noord-Holland is zo goed als verstopt.
Het stroomnet in Noord-Holland is zo goed als verstopt. Foto: Pixabay

Subsidie voor slimme oplossingen die elektriciteitsnet ontlasten

Natuur en Milieu

REGIO - Het stroomnet in Noord-Holland is zo goed als verstopt. Daarom investeert provincie Noord-Holland in 2022 in totaal 1,5 miljoen euro in een subsidie voor slimme oplossingen die het elektriciteitsnet ontlasten.

Bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein of agrariërs die overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij kunnen daarvoor subsidie krijgen van de provincie Noord-Holland.

Dat geldt ook voor bewonerscollectieven die samen energie willen opslaan of voor andere slimme oplossingen die het elektriciteitsnetwerk ontlasten. 

Grens stroomnet bereikt
Het stroomnet in Noord-Holland is zo goed als verstopt. De grens is bereikt. De afgelopen jaren zijn er duizenden laadpalen voor elektrische auto’s bijgekomen, huizen schakelen massaal over op warmtepompen, bedrijven elektrificeren om te verduurzamen.

Zo gebruiken we met z’n allen heel veel stroom. Tegelijkertijd wordt steeds meer groene elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windmolens. En dat kraakt.

Optimaal functioneren
Op verschillende plekken in de provincie heeft het elektriciteitsnetwerk daardoor zijn maximale capaciteit bereikt.

De provincie zet samen met de netbeheerders en gemeenten alles op alles om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk in Noord-Holland optimaal blijft functioneren.

Verschillende alternatieven
Er zijn uiteenlopende alternatieve oplossingen die efficiënt of beperkt gebruik maken van het elektriciteitsnet. Dergelijke slimme energieoplossingen zijn in veel gevallen sneller te realiseren dan netuitbreidingen.

Soms zijn het tijdelijke oplossingen, totdat de uitbreidingen van het elektriciteitsnetwerk klaar zijn. Vaak zijn het ook duurzame oplossingen voor de toekomst.

Haalbaarheidsstudie
De subsidie kan worden gebruikt om een haalbaarheidsstudie uit te voeren en voor het daadwerkelijk realiseren van oplossingen.

Per samenwerkingsverband is maximaal 250.000 euro beschikbaar voor een collectieve oplossing, individuele zakelijke partijen komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van maximaal 75.000 euro. 

Vanaf 1 augustus
Vanaf 1 augustus 2022 kan de subsidie aangevraagd worden via noord-holland.nl/Loket/Subsidies. Als de regeling een succes is wordt deze ook in 2023 en 2024 opengesteld.

Het geld dat Noord-Holland hiervoor uittrekt wordt beschikbaar gesteld vanuit het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds van de provincie.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant