Afbeelding
B&W-gesprek

Waar loop je - letterlijk en figuurlijk - tegenaan?

Politiek

WEESP - Welke problemen ervaren Weespers als het gaat om de fysieke en sociale toegankelijkheid van Weesp? De gemeente inventariseert waar inwoners - letterlijk en figuurlijk - tegenaan lopen. 

Dat kan een plek zijn waar geparkeerde fietsen structureel de doorgang bemoeilijken, maar ook moeite bij het begrijpen van teksten op de website van de gemeente bijvoorbeeld.

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat iedereen volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. Een nogal kolossale opdracht, want het raakt zo'n beetje alles. Om een begin te maken, wil het Weesper college van B en W welke problemen de inwoners op dit moment ervaren. De lijst met opmerkingen is het startpunt voor verbeteringen en beleid, zo legt wethouder Léon de Lange uit in onze podcast De Collegekamer.  

"Ik wil het goed doen. Dus niet vanachter ons bureau een beleidsstuk schrijven, maar van de mensen zelf horen waar ze tegenaan lopen. Zij zijn toch de 'ervaringsdeskundigen'."

Via e-mail
Daarvoor is een e-mailadres geopend (iedereendoetmee@weesp.nl). Een greep uit de suggesties die al binnenkwamen: meer openbare toiletten, minder drempels, terugdringen overlast gestalde fietsen, aanpassen toiletten horeca, duidelijkere communicatie. De Lange: "Je ziet, het is heel breed."

Bijeenkomst op 28 mei
Het mailadres kan nog steeds gebruik worden om opmerkingen in te sturen. Daarnaast zijn er op 28 mei twee bijeenkomsten om met inwoners in gesprek te gaan over dit onderwerp. Er is een middag- (van 15.00 tot 17.00 uur) en een avonddeel (19.00-21.00 uur), het programma is hetzelfde. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor één van de sessies via iedereendoetmee@weesp.nl.

Oplossingen?
Met het inventariseren van de knelpunten heb je ze nog niet opgelost. Kan de gemeente alles verbeteren? Dat zou onbetaalbaar zijn, zegt De Lange. Maar door prioriteiten te stellen, gebruik te maken van subsidies, creatieve oplossingen te bedenken en verbeteringen mee te nemen in projecten die toch al op stapel staan kan Weesp een heel eind komen.

Beluister hier de podcast, waarin het ook gaat over het Theaterpand Weesp.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Buurtkamer Aetsveld gaat zaterdag van slot Algemeen 23 sep, 09:29
Logo
Afbeelding
Onderzoek naar waterstromen Groene Vecht? Niks om je zorgen over te maken (vandaag althans) Algemeen 23 sep, 09:07
Logo
Afbeelding
'Dit is de droom' Sientje durft door Algemeen 22 sep, 16:00
Afbeelding
De Grote Clubactie 2022: deze clubs komen aan je deur Sport 22 sep, 15:45
Afbeelding
Oefenpot FC Groningen - ADO Den Haag bij FC Weesp Algemeen 22 sep, 12:28
Afbeelding
De boswachter vertelt Slangen in Gooise natuur Column GNR 22 sep, 11:50
Logo
Afbeelding
Alle 835 beschikbare plekken opgevuld Veel animo bij ouderen voor herhaalprik: ‘Dit is een heel trouwe doelgroep’ Coronavirus 22 sep, 10:00
Afbeelding
Technolab voor groep 7 en 8 Algemeen 22 sep, 08:47
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief