Afbeelding
Foto: GJ Schultz

Weesp wil het nog wel even hebben over Zuidoost

Politiek

WEESP - Amsterdam gaat ervan uit dat Weesp bij de bestuurlijke fusie zal aansluiten bij stadsdeel Zuidoost. Dat is wat Weesp betreft nog geen uitgemaakte zaak.

Zo bleek tijdens het Politiek Plein van woensdagavond, een informatieavond voor inwoners van Weesp over het proces dat leidt tot de fusie met Amsterdam.

'Status aparte'
Burgemeester Van Bochove zei op vragen uit de zaal: "Dat Zuidoost is echt nog wel een puntje. Er leven gedachten die het interessant maken om met Amsterdam daarover de discussie aan te gaan. We willen zelf ook iets te zeggen hebben over de toekomstige status van Weesp binnen Amsterdam."

Van Bochove lijkt daarmee te doelen op de wenselijkheid van een eigen stadsdeel Weesp of een soort 'status aparte' binnen het stadsdelenuniversum van de hoofdstad. 

Schot voor de boeg
Wel of niet bij Zuidoost is een vraag die hoort bij de onderhandelingen over een bestuurlijke fusie. Die is nog niet aan de orde. Vooralsnog gaat het alleen om een ambtelijke fusie. 

Verschil 

Ambtelijke fusie
De gemeenteraad van Weesp bepaalt het beleid in Weesp en gaat over de financiën. Het Weesper college burgemeester en wethouders voert dat beleid uit en schakelt daarvoor de ambtelijke organisatie van Amsterdam in. De (voorheen) Weesper ambtenaren zijn daarin opgenomen.
Deze ambtelijke fusie gaat in op 1 juni 2019.

Bestuurlijke fusie
De gemeente Weesp wordt opgeheven. De stad Weesp valt onder de gemeente Amsterdam. De gemeenteraad van Amsterdam gaat over het beleid en de financiën.
Deze bestuurlijke fusie gaat niet in vóór 2022. 

De informatieavond trok woensdag ruim zestig belangstellende Weespers. Het proces werd uitgelegd en er konden vragen worden gesteld. 

Een verslag van deze avond staat woensdag in de papieren editie van het WeesperNieuws.
Lees nu al op WeesperNieuws Extra ons artikel: 'Nou, dan moeten we maar een keer uitleggen waar de Achtergracht is'

Als abonnee van WeesperNieuws Extra volg je het fusieproces op de voet. De komende week plaatsen we op WeesperNieuws Extra nog meer artikelen die deze informatieavond heeft opgeleverd.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant