Van wie is straks de Bloemendalerpolder?
Van wie is straks de Bloemendalerpolder?

Strijd om polder begonnen

Politiek

WEESP - De Bloemendalerpolder moet straks helemaal in Weesp liggen. Dat wil Weesp. Voor het einde van het jaar neemt de Tweede Kamer een beslissing, de Weesper fracties zijn druk in gesprek met politiek Den Haag.

Het is de Weesper politiek tegen (voornamelijk) de Muider politiek. Nu ligt de Bloemendalerpolder nog deels in Muiden. Maar Muiden fuseert per 1 januari met Bussum en Naarden. Dat moet met een wetsvoorstel in de Tweede Kamer. Onderdeel van dat wetsvoorstel is een grenscorrectie in de Bloemendalerpolder. Op verzoek van de provincie Noord-Holland komt die helemaal in Weesp te liggen. Dan ligt de woonwijk die daar moet komen straks ook helemaal in Weesp.

Dit tot verdriet van Muiden en dus de nieuwe gemeente Muiden-Naarden-Bussum. Die willen hun deel van de polder graag bij de nieuwe gemeente voegen, want er is immers de afgelopen jaren geld in gestoken en het is een nieuwbouwlocatie.
Vanuit Muiden is de lobby al gestart richting de politieke partijen in Den Haag.

Zij worden gevraagd om de fusie van Muiden goed te keuren, maar de gemeentegrens in de Bloemendalerpolder zo te laten. En mocht dat niet lukken dan wil Muiden financieel gecompenseerd worden voor het verlies van de polder. Dat wordt meteen ook als dreigmiddel gebruikt om geen grenscorrectie te doen.

Weesp is een tegenlobby gestart. Een groot deel van de Weesper gemeenteraad heeft al contact gehad met de Haagse fracties over het onderwerp. Het standpunt van Weesp is simpel: wie gaat er nu een nieuwbouwwijk ontwikkelen in twee gemeenten?

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant