Afbeelding

Koningsdag heeft vrienden nodig

Cultureel

WEESP - Ze hadden graag met een uitgebreider programma gekomen dan vorig jaar, maar het gebrek aan een kermis gooit roet in het eten. Toch is het nieuwe Koningsdag-bestuur erin geslaagd een publiekstrekker te regelen: Menno de Boer van Radio 538 komt in Weesp plaatjes draaien.

Tja, de kermis... het bestuur van het Sluis-en-bruggenfeest kan erover meepraten. Jarenlang stonden de attracties op de Aetsveldselaan, maar dat kan niet meer omdat de brandweerkazerne hierheen is verhuisd en de manschappen in geval van calamiteiten natuurlijk wel veilig en snel moeten kunnen uitrukken.

Staangeld
"We hebben nog gekeken of we een kleine kermis kwijt konden op de Herengracht ter hoogte van de katholieke kerk", vertelt Karin Sonneveld van het feestbestuur. "Maar de voorbereidingen voor de herontwikkeling van de kerk zijn al gestart, dus ook dat kon niet." Andere locaties zoals het industrieterrein en de Ossenmarkt bleken om verschillende redenen ook niet geschikt. "Heel jammer voor de kinderen, maar ook voor ons als organisatie. Het stageld dat de kermisexploitant betaalt kwam namelijk altijd ten goede aan de Oranjevereniging. Die inkomsten zijn er nu dus niet meer. Dat we toch weer een feest op poten hebben kunnen zetten is dankzij sponsors en de reserves van de oude Oranjevereniging."

Vrienden gezocht
Maar de bodem van de spaarpot raakt nu wel in zicht: "Als we de Koningsdag in Weesp willen behouden, zal er iets moeten gebeuren", zegt Sonneveld. Daar heeft het nieuwe bestuur ook al iets op bedacht. Er is een 'Vrienden van Koningsdag' in de maak. Weespers die het feest een warm hart toedragen, kunnen zich aansluiten en het feest met een financiële bijdrage steunen, al dan niet in combinatie met hand-en-spandiensten. Potentiële vrienden kunnen zich melden bij Annelies Westra: vriendenvan@koningsdaginweesp.nl. Sonneveld en haar team hopen dat veel Weespers de stap zullen zetten. Aan de reacties die ze vorig jaar kregen, hebben ze kunnen afleiden dat veel stadsgenoten blij zijn dat er vorig jaar toch festiviteiten in Weesp waren. Het oude bestuur zag de organisatie van het feest vanwege gebrek aan mankracht en medewerking niet meer zitten en had de stekker eruit getrokken.

Last minute feest
Sonneveld wist toen samen met een groepje Weespers een lastminutefeest op poten te krijgen. "In grote lijnen ziet het programma er hetzelfde uit als vorig jaar: een feestelijke dagopening, een vrijmarkt, een Oranjeborrel, kinderattracties en optredens. Met als toevoeging dat we dankzij Ricardo van Lunteren een show hebben van een top-dj: Menno de Boer van Radio 538 komt optreden. Dat is natuurlijk ook erg leuk voor de jongeren in Weesp. Mijn eigen dochter van 17 reageerde in ieder geval helemaal enthousiast." De dj komt draaien op het Grote Plein, waar RGB Events het podium en de drank verzorgt. Hier zijn die dag ook andere muziek- en dansoptredens.

Programma
Het volledige programma verschijnt in het WeesperNieuws van woensdag 19 april. Koningsdag valt dit jaar op een donderdag (27 april). Koning Willem-Alexander wordt dit jaar Abraham. Samen met koningin Máxima en hun drie prinsesjes viert hij zijn 50ste verjaardag in Tilburg.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant