Afbeelding

Het lekkerste vlees voor op de barbecue

Advertorial

Het is altijd een goed moment om na te denken over de invulling van je volgende barbecue. Zelfs midden in de winter kan het goed doen om je geest even te herinneren aan de geur van grillend vlees en het heerlijke voldane gevoel na de maaltijd. Een barbecue brengt mensen samen en helpt om het leven te vieren. Alleen al de gedachte brengt je cellen tot leven. Om je te helpen bij je planning en geluk makende fantasieën leggen we hieronder uit waar je op moet letten bij het kopen van vlees voor op de barbecue.

Vet is nodig voor een optimale smaak

Bij het kopen van vlees voor op de barbecue moet je op een aantal dingen letten. Vet is het belangrijkste aspect. Dit aandeel is belangrijk bij het langzaam garen van vlees. Het vet zorgt ervoor dat de smaak van het vlees en de marinade tijdens het grillen optimaal naar boven worden gebracht. Er zijn verschillende soorten vet in en op vlees. De vetkap is een vetlaag die het dier beschermt tegen temperatuurverschillen. Het bekendste stuk vlees met een vetkap is buikspek. Varkensbuik is wereldwijd bekend vanwege zijn rijke en malse smaak en textuur. Dit vlees is uitermate geschikt voor op de barbecue en zeer betaalbaar.

Inter- en intramusculair vet bepaalt de kwaliteit van je steak

Naast de vetkap bevat vlees ook nog vetlaagjes tussen en in de spieren van het dier. Intramusculair vet kun je herkennen als dunne witte lijntjes die door het rode vlees van de spieren heen lopen. Dit vet wordt snel zacht en geeft daardoor bij vrijwel elke bereidingswijze zijn mals- en smaakmakende eigenschappen aan het vlees. Vlees met veel intramusculair vet wordt goed dooraderd of gemarmerd genoemd. Daarnaast bevatten de meeste stukken vlees ook intramusculair vet. Dit tekent zich af in wat dikkere vetlaagjes die zich tussen verschillende spiergroepen bevinden. Een rib eye van goede kwaliteit bevat veel inter- en intramusculair vet en is daardoor één van de populairste steaks op de markt.

Vocht en smaakmakers

Het tweede belangrijke aspect waar je op moet letten bij het bereiden van vlees op de barbecue is vocht. Je wilt zorgen dat je stuk vlees tijdens het garen zoveel mogelijk vocht behoudt. Om dat te bereiken brengen masterchefs een laag zout – eventueel gemengd met andere kruiden - aan op de buitenkant van een groot stuk vlees. Deze wordt dan in zijn geheel op de barbecue gegooid en pas later gesneden. Het zout, vetgehalte en de weinige snijvlakken zorgen ervoor dat het vlees zoveel mogelijk vocht behoudt en heerlijk mals op je bord terecht komt.

De beste stukken vlees voor op de barbecue

We hebben het al gehad over buikspek en ribeye, maar er zijn natuurlijk nog veel andere soorten vlees die het goed doen op de barbecue. All time favorites zijn bijvoorbeeld gemarineerde spareribs, hamburgers, barbecueworstjes, shaslicks, karbonades en voorgegaarde drumsticks. Zolang je zorgt dat ze gaar zijn en niet te lang liggen kan er niet veel mis gaan. Het is echter niets nieuws onder de zon. Als je eens iets nieuws wilt proberen, dan kun je je verdiepen in lamsrack, picanha, gerijpt vlees, vis of scampi’s.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant