Schapen zorgen voor kort gras op de schansen.
Schapen zorgen voor kort gras op de schansen. Foto: Marieke van Veen

Groenbeleid en stadsnatuur spreekt inwoners aan

Natuur en Milieu

WEESP Als het gaat om het groen in de stad moeten er soms keuzes worden gemaakt. Groen of bouwen. Overhangend tuingroen of een goede doorgang over de stoep. Maar groen heeft wel meer stem gekregen met het groenbeleidsplan, vertelt wethouder Maarten Miner deze week in de podcast De Collegekamer.

Vorige week werd er in het Stadskantoor gesproken over het Groenbeleidsplan dat afgelopen najaar is geschreven: 'Een dialoog met de bewoners' over de uitwerking van de plannen voor het groen in Weesp. Een onderwerp dat best leeft onder Weespers, bleek. "Wij dachten: dat wordt een rustige avond, er waren 35 aanmeldingen. We begonnen een kwartier te laat omdat er ruim 70 mensen bleken te komen. Fantastisch", blikt Miner terug. 

Ecologie
Overigens werd er die avond niet heel veel verteld over het Groenbeleidsplan zelf. "Dat is toch meer voor de gemeenteraad en gaat over de techniek en de visie op het groenbeleid. Die avond werden er presentaties gegeven, bijvoorbeeld over hoe Amsterdam kijkt naar zaken als ecologie."

Keuzes
Waar het nog weleens wringt, is op plekken waar nu groen is en waar de wens is om woningen te bouwen: daar moeten keuzes gemaakt worden. Miner: "Vroeger was het zo dat je misschien wat minder rekening hoefde te houden met groen als je ging bouwen. Het groen had als het ware iets minder stem. Nu ga je met het Groenbeleidsplan de kaders waarbinnen dingen mogen, verstrakken, dus je geeft het groen meer stem. Soms kan de afweging nog steeds zijn dat je groen opgeeft voor woningbouw. Alleen zul je wel steeds meer bijvoorbeeld moeten gaan compenseren."

Beluister hier het gesprek met wethouder Maarten Miner, naast het groenbeleid ook over de stadspas.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant