Afbeelding
Foto: Mathe Snoek
Verslag Weesper Week

Maandag 21 maart: fietstocht, scootmobieltocht en beiaard bespelingen

Algemeen

Tijdens de Weesper Weesp die voorafgaat aan de fusie met Amsterdam op 24 maart laat Weesp zich van zijn beste kant zien. WeesperNieuws Extra doet er dagelijks verslag van met foto’s van onder meer Weespfoto.nl, de laatste nieuwtjes en ditjes en datjes in deze blog. Laatste update: 16.56 uur.

- Fietstocht ‘Van stadhuis naar Stopera’
- Op de scootmobiel naar Amsterdam met de vlag van Weesp
- Vrolijke deuntjes uit het carillon 
- De KGW laat zien wat ze in huis hebben

Fietstocht ‘Van stadhuis naar Stopera’

Beter fietsweer kun je je niet wensen: zonnig en een graad of tien. En dat hoef je de doorgewinterde fietsers uit Weesp geen twee keer te vertellen. Enkele tientallen sportievelingen stapten vandaag op de fiets om de fietstocht ‘Van stadhuis naar Stopera’ – en een toeristische route terug – te doen.

De route ging vanaf ons stadhuis in Weesp naar de Stopera in Amsterdam. Onderweg kwamen de deelnemers langs plekken die Weesp en Amsterdam aan elkaar verbinden of ooit verbonden hebben. Zoals de Weesperbrug, die in 1937 voor het verkeer geopend werd en Driemond (destijds gemeente Weesperkarspel, maar sinds 1966 gemeente Amsterdam Zuidoost) verbindt met Weesp. Ook het Weesperplantsoen in de Amsterdamse Weesperstraat ligt op de route. In dit plantsoen staat het Nationaal Holocaust Namenmonument, waarop de namen van alle slachtoffers van de Holocaust en de Porajmos staan. Koning Willem-Alexander en Jacques Grishaver, voorzitter van Nederlands Auschwitz Comité onthulden dit monument op 19 september 2021.

Uiteraard voerde de route ook langs tal van horecagelegenheden en picknickmogelijkheden, voor de nodige versnaperingen onderweg. In Amsterdam stond het de deelnemers vrij om op de fiets terug te gaan – hiervoor was een andere route uitgestippeld dan de heenweg – of met de fiets in de trein terug naar Weesp te rijden.

Foto’s van dit sportieve evenement volgen snel.

Op de scootmobiel naar Amsterdam met de vlag van Weesp

Vandaag werden de vlag van Weesp en de vlag van Amsterdam uitgewisseld. En niet door de minsten: een hele delegatie scootmobielers nam deze uiterst belangrijke taak voor hun rekening.


In Weesp verzamelden de mensen op hun scootmobiel bij het Stadhuis. - Foto: Mathe Snoek


De burgemeester van Weesp overhandigt de Weespervlag aan de scootmobielers. - Foto: Mathe Snoek


Poseren met de vlag van Weesp en de burgemeester. - Foto: Mathe Snoek


Daar gaan ze! Op weg naar  het Nelson Mandelapark in Amsterdam. In het park zullen de vlaggen van Amsterdam en Weesp worden uitgewisseld. - Foto: Mathe Snoek


Op weg naar Amsterdam! - Foto: Mathe Snoek

Vrolijke deuntjes uit het carillon

Tijdens deze speciale week van de fusie met Amsterdam gaan de beiaardiers van Weesp, Amsterdam en Den Haag een reeks concerten spelen met een ruim assortiment van muziek die linksom of rechtsom met Weesp of met Amsterdam te maken heeft.

De fusie van Weesp en Amsterdam is goedgekeurd door de Tweede Kamer in Den Haag. Een goede reden om de stadsbeiaardier van regeringsstad Den Haag en de oud-stadsbeiaardier van Weesp Gijsbert Kok uit te nodigen om onze stad op te vrolijken met feestelijke klanken. Op 21 maart van 16:00 uur tot 17:00 uur brengt hij een keur aan toepasselijke muziekstukken ten gehoor.

Op woensdag 23 maart van 15:30 uur tot 16:30 uur speelt stadsbeiaardier Bauke Reitsma een speciale programma van muziek uit Weesp.

Luisterplaats
Iedereen is welkom in de achtertuin van Oudegracht 27 - via de zijpoort. Gratis thee en koffie. Via een beeldscherm kan je de beiaardier in actie zien.

De KGW laat zien wat ze in huis hebben

De deuren van fort Ossenmarkt stonden voor iedereen open. Voor wie er nog nooit geweest is, je gaat via een oude trap naar de ‘kelder’ van het fort. Daar op de benedenverdieping heb je verschillende nissen en centraal zit de bar en nog een zaal. In alle nissen worden verschillende cursussen aangeboden, zoals: schilderen, fotografie, koken, gitaarlessen, houtbewerking, beeldhouwen en zo gaat de lijst nog even door. Wat ze allemaal maken werd zaterdag tentoongesteld in de expositie.


De KGW gooide de deuren open voor een expositie. Foto: Bjorn van der Neut


In de nissen werden werken en projecten tentoongesteld maar ook waren de begeleiders en cursisten zelf bezig met maken, zoals hier glas in lood.  - Foto: Bjorn van der Neut


In een andere nis werden wat potten gedraaid. - Foto: Bjorn van der Neut


In de ‘grote zaal’ was er ruimte voor verschillende curisigroepen om te exposeren. Op de voorgrond sieraden, aan de muren foto’s en schilderijen. - Foto: Bjorn van der Neut

Meer foto’s van de Weesper Week staan op https://www.weespfoto.nl

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant